Cum pot evita pușcăria doctorii care tratează bolnavi COVID: sună un medic infecționist

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.11.2020 - 01:13
BBC.com

O lacună legislativă face ca medicii care nu au specializările ATI, interne, pneumologie, boli infecțioase și tratează bolnavi COVID să poată fi acuzați de exercitarea abuzivă a profesiei. Soluția Colegiului Medicilor: sună un alt doctor.

SHARE

Lacuna legislativă prin care medicii care tratează COVID riscă pușcăria a fost semnalată de Newsweek România. Detalii AICI.

Astfel, medicii detașați să trateze bolnavi COVID, dar care nu au specializările ATI, interne, pneumologie, boli infecțioase pot fi anchetați penal și civil. Acuzația: au tratat pacienți depășindu-și competențele.

Colegiul Medicilor a admis că este la curent cu această situație și, cu mare întârziere, a anunțat că lucrează la o Ordonanță care să îi pună pe doctori la adăpost de o posibilă infracțiune care se pedepsește și cu pușcăria.

Detalii AICI.

Ce faci dacă telefonul sună ocupat

Totodată, Colegiul Mecicilor a încercat să limiteze expunerea medicilor care tratează bolnavi COVID dar nu au una din cele 4 specializări de mai sus.

Într-o notă explicativă, Colegiul Mediclor din România cere ca toți medicii detașați, care tratează bolnavi COVID, să acționeze doar sub îndrumarea unui medic înfecționist. Iar acolo unde nu există medic infecționist sau când acesta nu este la spital să îi ceară opinia prin telefon:

„Acoperirea deficitului de personal medical în situații de risc epidemiologic și biologic se realizează prin detașare în condițiile Legii 136/2020, articolul 19 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice  în situații de risc epidemiologic și biologic.

Astfel, în urma constatării deficitului de personal de către direcțiile de sănătate publică sau de către inspectoratul județean pentru situații de urgență, pe durata instaurării măsurii în domeniul sănătății publice, personalul medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public poate fi detașat cu acordul persoanei detașate, iar în lipsa acestuia, în condițiile pezentei legi, pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului sănătății, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta sau, după ca, al conudcătorului instituției angajatoare”, arată documentul.

Cum se acordă asistența medicală pacienților confirmați cu COVID de către personalul medical detașat.

„Unde nu există medic specialitatea boli infecțioase, iar această lipsă nu a putut fi suplinită prin angajarea unui medic cu această specialitate, potrivit ordinului invocat mai sus, medici cu alte specialități, medici rezidenți sau medici de familie, medici voluntari de orice specialitate, au obligativitatea asigurării supravegherii asistenței medicale pe parcursul a 24 de ore, supervizați de un medic infecționist (inclusiv telefonic).

Atribuțiile personalului medical sunt de a efectua zilnic vizita pentru evaluarea stării generale, evaluarea simptomatologiei, determinarea temperaturii, a saturației de oxigen și a tensiunii arteriale și comunică cu medicii specialiști de boli infecțioase sau de pneumoftiziologie dacă apar modificări în parametrii prestabiliți.

Parametri prestabiliți sunt următorii: modificări în simptomatologia cu care s-au prezentat, apariția de simptome noi, creșterea temperaturii, scăderea saturației de oxigen”, arată Colegiul Medicilor.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te