Stresul, depresia, supărarea pot activa cancerul. Medicul Vlad Ciurea explică de ce se întâmplă asta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.05.2023 - 17:05
Prof.dr Vlad Ciurea Foto: captură video podcast Fain și Simplu cu Mihai Morar

Cancerul este o boală care atacă tot mai mulți oameni pe planetă. Medicii spun că stresul este unul dintre factorii declanșatori și că este bine să luăm măsuri pentru a putea preveni această situație.

SHARE

Cancerul poate apărea de la prea mult stres. Afirmația a fost făcută de medicul neurochirurg Vlad Ciurea într-un podcast. Specialistul a spus că noi ne naștem cu gena cancerului însă nu este obligatoriu să facem boala. 

Însă stresul poate provoca această boală. 

Când și cum putem face cancer. ”Fericiți cei săraci cu duhul”

Prof. Dr. Vlad Ciurea a spus, într-un podcast al jurnalistului Mihai Morar, citându-l pe profesorul Adrian Restian, că ”noi ne naștem cu un bagaj genetic de 20 de mii de gene, pe care se transmite totul, de la stră-stră-străbunici”.

„Acolo sunt acumulate toate, eu sunt sigur că am și gena cancerului, am și gena hipertensiunii, am și gena diabetului, dar nu am făcut niciuna din toate acestea.

Citește și: Vaccinul împotriva cancerului, foarte aproape de a fi realizat prin „reutilizarea celulelor bolnave”

 Când se activează? Și aici este foarte interesantă ideea profesorului Adrian Restian: când iei dintr-o anumită stare de depresie, de supărare, de nervi, de ceva care nu merge. Și atunci se activează ca un pianist care a apăsat pe clapă și a intrat în ”clapa” să zicem de neoplazie.

Când se face neoplazia cel mai frecvent? Vă spun un secret: la stres. Feriți-vă de stres! Stresul provoacă cea mai mare dereglare în creier, în organism, și atunci nu se mai adună stânga cu dreapta și dacă nu se adună se produce dereglare din creier în organism, și organismul produce aceste neoplazii.

 Și atunci trebuie să evităm starea de stres.  Și de aici este și faza din care apare această ”ardere/prăjire” a creierului”, a explicat neurochirurgul

Citește și: Inteligența Artificială poate identifica riscul de cancer pancreatic cu trei ani înainte de debut

Specialistul a explicat și de ce ne îmbolnăvim creierul. El a spus că din studii s-a observat că cei care fac cancer cerebral au suprastres psihic.

 „Observați că în familie s-au produs certuri, scandal, s-au produs niște stresuri imense la serviciu.. există o boală căreia nu îi pot spune numele care e un fel de cancer cerebral... și la toți se dovedește o cauză de suprastres psihic.

Marele meu profesor, Arseni,  spunea că ”omul care dă cu sapa și cade jos în șanț, mai mult sau mai puțin amețit, niciodată nu o să facă această boală de cancer cerebral, asta aparține numai super-intelectualilor care au activitate deosebită”.

Suprasolicitarea nervoasă duce la acest lucru, de aceea și în limba română se spune ”Fericiți cei sărăci cu Duhul”.

 Deci trebuie creierul să-l odihnim, să nu-l suprasolicităm, să punem o barieră între activitatea noastră cerebrală și să nu mergem mai departe, să-l punem la luptă când nu mai poate”, a mai explicat medicul Vlad Ciurea.

Mortalitatea prin cancer este de 264 de decese la suta de mii de locuitori în România, față de 247 la suta de mii de locuitori în UE, în 2019. Mai mult decât atât, din 2020 încoace, la noi, mortalitatea a crescut pentru șase tipuri de cancer, conform unui studiu citat de raportul de gardă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te