Invers de cum se credea până aum, consumul de carne roșie și lactate previne cancerul. Ajută sistemul imunitar să combată tumorile.
Acest studiu indică, de asemenea, că nivelurile mai ridicate de acidul trans-vaccenic (TVA) din sânge se corelează cu răspunsuri mai bune la imunoterapie, recomandând acidul TVA ca un potențial supliment nutrițional pentru creșterea tratamentelor pentru cancer.
„Dacă ne concentrăm doar pe nutrienții și metaboliții derivați din alimente, vedem cum influențează aceștia fiziologia și patologia”, spune Jing Chen, profesor de medicină la UChicago și unul dintre autorii principali ai lucrării.
„Concentrându-ne pe nutrienții ce pot activa răspunsurile celulelor T, am găsit unul care de fapt îmbunătățește imunitatea antitumorală prin activarea unei căi imune importante.”
Echipa de cercetare a început prin a crea o bibliotecă de „nutrienți din sânge” din aproximativ 700 de metaboliți cunoscuți, derivați din alimente.
Aceștia au fost verificați pentru efectele lor asupra imunității anti-tumorale, identificând TVA ca fiind cel mai eficient dintre primii șase candidați atât în celulele umane, cât și în cele de șoarece.
„După milioane de ani de evoluție, există doar câteva sute de metaboliți derivați din alimente care ajung să circule în sânge, așa că înseamnă că ar putea avea o oarecare importanță în biologia noastră”, spune prof. Chen, potrivit studyfinds.org.
„Vedem că un singur nutrient precum TVA are un mecanism foarte țintit pe un tip de celule imunitare, cu un răspuns fiziologic foarte profund la nivelul întregului organism, ceea ce este cu adevărat uimitor și intrigant.”
Consumul de carne roșie și lactate previne cancerul. Ajută sistemul imunitar să combată tumorile
Studiul a arătat că o dietă îmbogățită cu TVA la șoareci a redus semnificativ creșterea tumorii în melanom și cancer de colon.
Citește și: Vinul roșu îți provoacă dureri de cap? Specialiștii au găsit explicația
Probele de sânge de la pacienții cu limfom supuși imunoterapiei au arătat că niveluri mai mari de TVA au fost asociate cu răspunsuri mai bune la tratament.
În plus, TVA a îmbunătățit eficacitatea unui medicament de imunoterapie în uciderea celulelor leucemice la pacienți.
Citește și: Mâncarea sănătoasă vegetală este un lux pentru mulți. Alternativele ieftine ne intoxică organismul
„Există date timpurii ce arată că alți acizi grași din plante semnalează printr-un receptor similar, așa că credem că există o mare posibilitate ca nutrienții din plante să poată face același lucru prin activarea căii CREB”, conchide Chen.
Descoperirile sunt publicate în revista Nature.