Socul este de mult timp utilizat în medicina tradiţională.
În Ungaria, înainte de pandemia de coronavirus, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru îngheţată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale.
Acum socul a devenit o marfă preţioasă, iar preţurile au crescut şi ele.
Testele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii doctori susţin că socul poate ajuta şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii, inclusiv în cazul coronavirusului, dar trebuie efectuate mai multe studii.
O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit la creşterea de patru ori a preţurilor până la 1,32 dolari pe kilogram.
Erika Balaicza, doctor şi specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecţii respiratorii virale. Cu toate acestea, socul nu poate ucide virusul şi poate fi utilizat numai pentru a sprijini tratamentul unei infecţii, precizează Erika Balaicza.
Potrivit datelor oficiale, în 2019 Ungaria a produs 16.000 de tone de soc.