CNCAV: Peste 16.600 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, peste 11.000 cu prima doză

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.07.2021 - 18:56
Peste 16.600 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. / Foto: CNCAV

Un număr de 16.671 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 11.375 reprezentând prima doză şi 5.296 doza a doua, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

SHARE

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.250.557 de doze pentru 4.897.183 de persoane, dintre care 4.740.652 au primit schema completă.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate opt reacţii adverse, dintre care una de tip local şi şapte de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 16.745 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.796 de tip local şi 14.949 de tip general.

Citește și: Bucureștiul a ajuns la o rată de acoperire vaccinală de aproape 47%. Șapte județe, sub 19%

Gheorghiţă: Vom înregistra o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv în perioada următoare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, menţionând că România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.

"Din datele existente cunoaştem faptul că este mult mai contagioasă şi aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate şi o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa. În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile iniţiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim în momentul de faţă de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa 6-7, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare...”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 

Citește și: Franța a înregistrat o creştere neobişnuită a numărului de cazuri de COVID în ultimele 24 de ore
 
El a menţionat că, pentru persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat, activitatea neutralizantă a anticorpilor este nedectabilă. 
 
"Are o posibilitate şi o capacitate de a eluda parţial răspunsului imun obţinut ca urmare a trecerii prin boală, ca atare din datele care sunt modelate în momentul de faţă, matematic, pe evoluţia cazurilor din India, din Africa de Sud, se estimează că în 20 până la 50% din cazuri persoanele care sunt în momentul de faţă diagnosticate sunt cazuri de reinfecţie. Tot mai multe date arată că, odată ce persoanele au trecut prin boală, la mai mult de şase luni activitatea neutralizantă a anticorpilor pentru varianta Delta este aproape negativă, este aproape nedetectabilă, lucru care se corectează prin vaccinare”, a transmis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te