China dă asigurări că va anunța la timp despre evoluția noii gripe porcine la oameni. Cine mai crede

DE Adina Mutăr | 01.07.2020 - 17:12

China a criticat miercuri raportul conform căruia a apărut o nouă tulpină de gripă porcină cu potențial pandemic la oameni, spunând că studiul „nu este „reprezentativ”.

SHARE

Pandemia COVID-19 mortală, care a infectat până acum peste 10 milioane de oameni în întreaga lume, a apărut pentru prima dată în China și se crede că a avut originea la lilieci, de unde s-a transmis la oameni printr-un animal intermediar necunoscut.

Noua tulpină de gripă porcină găsită în China, potrivit studiului publicat în revista americană de știință PNAS, are „toate semnele esențiale” pentru a infecta omul și a stârnit îngrijorări cu privire la o nouă pandemie.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a negat o asemenea ipoteză.

„Virusul G4 menționat în raport este un subtip al virusului H1N1”, a declarat Lijian.

„Experții au ajuns la concluzia că dimensiunea eșantionului ce a stat la baza raportului este mică și nu este reprezentativă.”

Zhao a dat asigurări că „departamentele și experții” chinezi vor continua să monitorizeze boala, să trimită avertismente și să o gestioneze în timp util.

Noua tulpină de gripă porcină G4 este descendentă genetic din tulpina H1N1 care a provocat o pandemie în 2009, potrivit studiului, care are coautori de la universități chineze și de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.

G4 s-a observat a fi extrem de infecțios, replicându-se în celulele umane, dar provocând simptome mai grave la dihori.

Cercetătorii au luat 30.000 de probe nazale de la porcii din abatoarele a zece provincii chineze, reușind să izoleze 179 de viruși ai gripei porcine.

Potrivit studiului, 10,4 la sută dintre lucrătorii de la abatoarele de porci au fost deja infectați.

Până în prezent, nu a existat nicio dovadă de transmitere de la om la om. China nu a dat detalii despre modul în care aceștia au fost infectați cu G4.

„Este îngrijorător faptul că infecția umană cu virusul G4 va continua să se adapteze și va crește riscul unei pandemii umane”, se arată în studiu, care solicită măsuri urgente pentru monitorizarea persoanelor care lucrează cu porci.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -