Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare

DE Radu Țincu | Actualizat: 29.02.2020 - 09:13
Suplimentele alimentare trebuie administrate pe perioade limitate de timp și la recomandarea medicului - Foto: Getty Images

În ultimii ani, am asistat la o explozie a vânzărilor de suplimente alimentare. Acestea au ajuns să fie consumate fără nicio măsură, în baza unor false credințe.

SHARE

Promovarea acestor produse a fost posibilă printr-o strategie de marketing susținută și însoțită de o bună publicitate, dar și pe un curent popular în care pacienții s-au orientat din ce în ce mai frecvent spre aceste produse naturale.

Sesizarea acestei noi tendințe socio-medicale a determinat creșterea industriei suplimentelor alimentare.

Ce sunt de fapt aceste produse?

Suplimentele alimentare sunt produse administrate pe cale orală care conțin ingredinte dietetice. Aceste preparate includ: vitamine, minerale, aminoacizi, extracte naturale și sunt utilizate ca suplimente alimentare.

Produsele naturale conțin extracte din plante, alge, ciuperci terapeutice, sau combinații de ingrediente naturale. Extractele de aminoacizi au rol important în reacțiile metabolice proteice.

Suplimentele enzimatice sunt reprezentate de complexe proteice care catalizează numeroase reacții biochimice în organism.

Populația utilizează aceste preparate naturale din diverse motive. Motivația principală este dorința menținerii unui stări de sănătate optime.

Pacienții cu diete restrictive, cum ar fi persoanele vegetarine, doresc să își completeze alimentația cu aceste produse. Există și pacienți care adaugă aceste suplimente la tratamentele clasice pentru diferite boli, sperând că în acest fel vor obține un efect benefic sinergic.

De asemenea, există și persoane care își doresc un plus de energie sau obținerea stării de bine prin administrarea unei capsule minune.

Într-adevăr există studii stiințifice medicale care le atestă eficacitatea pentru corectarea unor deficiențe nutriționale sau chiar pentru efecte pozitive asupra sănătățîi, unele putând avea valențe curative pentru anumite afecțiuni. Însă de aici până a declara că aceste produse reprezintă un panaceu menit să vindece orice boală este o cale extrem de lungă și chiar greșită.

Primul mit care trebuie dărâmat este acela că, fiind naturale, aceste produse pot face doar bine. Este un mit fals. Chiar dacă sunt substanțe naturale, unele dintre ele, atunci când nu sunt utilizate corect, pot să determine efecte negative asupra sănătății.

Există și plante care pot fi toxice pentru organism. Un element important este reprezentat de locul unde plantele sunt cultivate și mai apoi recoltate.

Dacă aria de cultivare se găsește în zone poluate, industriale, noxele eliminate, poluante, se vor depozita pe aceste plante.

În acest fel se produce un transfer al acestor substanțe toxice în extractele naturale care se vor obține ulterior.

După ce au fost recoltate, plantele trebuie depozitate în condiții optime de umiditate și temperatură și fără a fi contaminate cu alte substanțe chimice.

Depozitarea în recipiente contaminate cu produse chimice va transfera aceste molecule toxice în plantele ce urmează a fi prelucrate.

Legislația care guvernează producția de suplimente alimentare este mult mai laxă decât cea din industria farmaceutică.

Din fericire, există astăzi producători de suplimente alimentare care în mod voluntar și din proprie inițiativă au adoptat bunele practici în producție. Un astfel de producător, care acceptă de bună voie aceste practici în producție, va garanta asupra calității produselor sale.

Atunci când vrem să alegem un supliment alimentar, un pas important este să identificăm dacă producția se realizează respectând aceste bune practici. Mai mult, există producători care declară dacă plantele provin din agricultură biologică.

Un alt element ce trebuie analizat atunci când ne decidem să alegem un supliment alimentar este modul în care s-a obținut acel produs.

Industria farmaceutică și medicina au depășit de mult momentul în care plantele erau tocate și condiționate în capsule.

În prezent studiile științifice au identificat care fracțiuni dintr-un produs natural sunt benefice pentru organism, având posibilitatea tehnică să extragem și să concentrăm acea fracțiune.

În acest mod putem crește eficiența extractului natural, eliminând în acest proces acele fracțiuni care nu aduc niciun beneficiu real. Modalitatea de producție a fitoextractului poate să îi ofere cea mai bună calitate unui produs sau, dimpotrivă, poate să îl facă cu totul ineficient.

Cine recomandă astfel de produse?

Un alt element care a denaturat filozofia fitoterapiei este determinat de faptul că persoane fără pregătire medicală au devenit prescriptori ai acestor produse, bazându-se pe o legislație deficitară care nu stipulează în mod clar cine poate prescrie suplimente alimentare.

În mod normal, suplimentele alimentare trebuie prescrise de un medic care să fie capabil să realizeze schema de tratament în concordanță cu afecțiunile pacientului, să urmărească în timp evoluția și eventualele reacții adverse. Suplimentele alimentare nu sunt molecule inerte, ele au acțiuni farmacologice complexe, deci ne așteptăm să determine o serie de reacții în organism.

În plus, pot apărea interacțiuni medicamentoase, fie între suplimente, fie cu medicația clasică, de aceea este esențial ca schema de tratament naturist să fie avizată de un medic.

Au fost raportate frecvente interacțiuni medicamentoase între terapia oncologică, spre exemplu, și unele extracte naturale, în special cele pe bază de grepfruit.

Unele extracte naturale pot modifica timpii de coagulare în acest fel crescând riscul de sângerare, atunci când sunt asociate cu medicație anticoagulantă.

Cât timp se pot administra?

Un alt mit des întâlnit este legat de faptul că aceste suplimente alimentare se pot administra continuu. Este un mit fals. Multe din aceste suplimente alimentare folosesc substanțe precursoare implicate în sinteza organismului, existând riscul supradozării organismului cu acești precursori.

Un exemplu clasic este cel al suplimentelor ce conțin vitamine, cu precădere liposolubile, care se pot acumula în organism.

În primul rând, atunci când decidem să luăm vitamine trebuie să ne întrebăm dacă într-adevăr avem nevoie de ele.

Avem oare un deficit real de vitamine? Câți dintre pacienții care își administrează un complex de multivitamine și-au dozat în sânge nivelul acestora înainte de a începe tratamentul?!

În plus, unele complexe vitaminice oferă concentrații cu până la 1.000% necesarul zilnic. Se ridică întrebarea de ce am avea nevoie de un comprimat care oferă o vitamină într-o cantitate de 1.000 de ori mai mare decât necesarul zilnic.

Suplimentele alimentare trebuie administrate pe perioade limitate de timp. Obligatoriu se va urmări modul în care organismul reacționează la aceste suplimente, modul în care se modifică parametrii pe care îi dorim a fi corectați.

Industria suplimentelor alimentare este în continuă dinamică și se modulează în funcție de cercetările științifice. Devine din ce în ce mai competitivă, fapt care a crescut calitatea produselor în ultimii ani.

Însă fiind o piață cu o cerere foarte mare, consumatorii trebuie să fie bine informați atunci când decid să înceapă un astfel de tratament complementar și mai ales să țină cont de aceste recomandări de bază care să îi ghideze în alegerea suplimentului alimentar de calitate, dar mai ales care să le ofere eficiență și siguranță.

➜ Dr. Radu Țincu este medic primar ATI  și șef lucrări la UMF „Carol Davila“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te