Ce teste de depistare a infecției cu COVID, inclusiv la persoanele decedate, sunt legale în România

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.06.2020 - 23:02
Foto: INQUAM Photos/ Ciprian Petcuț

În ultima perioadă asistăm la diverse campanii de testare, inclusiv la ce a Gabrielei Firea la nivelul Capitalei. Care sunt însă testele luate în considerare de către medici.

SHARE

Conform Ministerului Sănătății, metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID – 19), actualizată în data de 14.05.2020, publicată pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, menționează detalii cu privire la investigațiile de laborator efectuate la persoanele suspecte de COVID – 19, astfel:

Investigații de laborator

Este necesară recoltarea de probe conform Anexei 2 și trimiterea lor către laborator, însoțite de Formularul de însoțire probe recoltate de la cazul suspect de COVID-19 din Anexa 3.

Probele respiratorii recoltate vor fi trimise la unitățile de specialitate care efectuează testare RT-PCR pentru identificarea SARS-CoV-2, menționate în Normele tehnice de realizare a PNS. Personalul de laborator va respecta cu strictețe precauțiile necesare prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Metoda de testare este cea de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), precum RT-PCR. Pacienții pot fi testați și pentru alți patogeni respiratori, dar acest lucru nu trebuie să intârzie testarea pentru SARS–CoV-2. Deoarece coinfecțiile sunt posibile, pacienții care îndeplinesc definiția de caz ar trebui testați pentru SARS-CoV-2 indiferent de prezența unui alt patogen respirator.

Citește și EXCLUSIV. Câți bani dă Firea pe testele pentru coronavirus din București

Setul minim de probe recomandat a se preleva pentru diagnostic include:

  - Probe din tractul respirator superior (tampon sau spălătură nazofaringiană și orofaringiană) – se recomandă utilizarea de tampoane de Dacron sau poliester, cu tijă de plastic și descărcarea ambelor tampoane de exsudat nazofaringian și faringian, în (același) tub cu mediu de transport pentru virusuri (VTM).

și/sau

- Probe din tractul respirator inferior: spută (dacă este produsă) și/sau aspirat endotraheal sau lavaj bronhoalveolar, prelevate de la pacienții cu afectare respiratorie acută severă.

De la decesele înregistrate la cazuri suspecte de COVID-19 se vor recolta probe necroptice de plămân care vor fi trimise la CNRG din INCDMM Cantacuzino pentru diagnostic virologic. Recoltarea nu este, însă, necesară pentru cazurile confirmate anterior, pe baza exsudatului nazal, faringian sau a aspiratului traheo-bronşic şi nici la cazurile cu rezultat negativ pentru virus SARS-CoV-2 în aceste probe.

Detalii privind recoltarea produselor patologice și testele de laborator se regăsesc în Anexa 2.

Anexa 2 o regășiți în Metodologia menționată mai sus precum și informații cu privire la Diagnosticul de laborator al infecției cu SARS-CoV-2.

De asemenea, Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul Ministrului Sănătății nr. 807/2020 pentru stabilirea atribuțiilor ı̂n activitatea de testare ı̂n vederea depistă̆rii infecției cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul unor unită̆ți aflate ı̂n subordinea Ministerului Să̆nătății, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 389 din 14 mai 2020, act normativ care stabilește conform art.1:

”Art.1 -  Institutul Național de Sănătate Publică coordonează și monitorizează la nivel național întreaga activitate de prelevare de probe și testare pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, colectează toate datele despre rezultatele probelor, fiind singură instituție abilitată să raporteze datele oficiale Ministerului Sănătățîi și altor autorități naționale și internaționale.”

Citește și EXCLUSIV. Câți bani dă Firea pe testele pentru coronavirus din București

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te