Ce pățești când consumi produse cu Aspartam. Este folosit în sucuri, înghețată sau gumă de mestecat

DE Vlad Alexandru | 01.07.2023 - 16:35
Unele feluri de înghețată conțin aspartam Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Un îndulcitor frecvent folosit în produsele noastre preferate ne poate îmbolnăvi extrem de grav. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că este unul dintre cele mai periculoase. Acesta va fi introdus, lun aaceasta, pe lista substanțelor ce pot cauza cancer.

SHARE

Un îndulcitor sintetic, des folosit de foarte mulți dintre noi mai ales în curele de slăbire, va fi trecut pe lista substanțelor care cauzează cancerul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus sâmbătă, 1 iulie,  la o emisiune TV, despre cât de periculos poate fi consumul produselor care conțin Aspartam.

Medicul a explicat, însă, că un consum moderat al acestor produse nu este nociv.

Ce pățești când consumi produse cu Aspartam.  Este folosit în sucuri, înghețată sau gumă de mestecat

”În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.

Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de... bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Citește și: Îndulcitorii din sucurile dietetice cresc riscul de apariție a anumitor boli precum diabetul

Ministrul a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam.

Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi... partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul, potrivit news.ro.

Precizările au venit după ce Reuters a relatat, în urmă cu două zile, că Aspartamul, unul dintre cei mai utilizați îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus în iulie pe lista substanțelor ce pot cauza cancer. Aspartamul este folosit în mii de produse la nivel mondial, precum sucuri, înghețată sau gumă de mestecat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te