Probabil că toată lumea știe despre efectele nocive ale alcoolului. Și totuși, puține sărbători sunt fără alcool. Iar masa de Crăciun și petrecera de Revelion nu poate fi imaginată fără șampanie și tărie.
Citește și: Care sunt cele mai sănătoase 5 băuturi alcoolice? Unele ajung la peste 40 de grade. Vodca, pe listă
Ce mănânci când bei țuică, pălinca, whiskey sau vodca ca să fii mahmur și să nu te doară capul?
Cu toate acestea, consumul necontrolat de alcool nu este bun. Pentru a reduce toxicitatea alcoolului, este suficient să alternezi băuturile cu alimente.
Îți spunem ce gustare să alegi pentru vodcă, whiskey, țuică, pălincă și ce nu poți mânca alături de alcool. Aceste reguli simple vă vor scăpa de mahmureală și vor reduce sarcina asupra ficatului.
Citește și: Sarea pusă în apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timp de vară. Câtă cantitate folosești?
Ce să mâncăm când bem alcool?
Prima întrebare la care trebuie să răspundem este, în principiu, de ce trebuie să mâncăm când bem alcool? Este necesar să se reducă toxicitatea alcoolului. Adevărul este că etanolul oxidează atunci când intră în organism și devine otrăvitor în cantități mari.
În acest caz, alimentele acționează ca un burete: încetinesc absorbția alcoolului și, în același timp, reduc cantitatea de toxine care intră în sânge. Astfel, sarcina asupra organelor - în primul rând a ficatului și a organelor gastrointestinale - devine mai mică.
Cele mai bune gustări cu vodcă, țuică, pălincă, whiskey
heringul, precum și alt pește sărat sau afumat;
varză murată;
legume proaspete, cu excepția roșiilor;
cartofi fierți;
untură;
icre de pește;
prăjituri reci;
ouă;
ciuperci;
pâine de secară;
carne, în special kebaburi sau carne la grătar;
clătite neîndulcite și plăcinte cu umpluturi consistente.
Rețineți că alcoolul nu trebuie consumat pe stomacul gol. Deci, este mai bine să începeți sărbătoarea cu mâncare. Și după un mic răsfăț, puteți trece la alcool.
Ce nu trebuie să mâncați pe bază de alcool
Acum să vorbim despre ceea ce nu puteți mânca când beți alcool:
mâncăruri grase, prăjite și picante - pun o mare presiune pe tractul gastrointestinal;
brânzeturi, cârnați, diverse mezeluri afumate - cresc sarcina asupra ficatului;
leguminoasele - pot perturba digestia;
alimentele dulci - asociate cu alcoolul supraîncarcă ficatul și pancreasul;
cafeaua - duce la deshidratare;
legumele murate în oțet - irită membranele mucoase;
roșiile proaspete - încarcă tractul gastrointestinal din cauza acidității crescute.