Ce înseamnă eficacitatea unui vaccin și ce protecție oferă AstraZeneca în fața COVID

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.02.2021 - 17:37
Ce înseamnă eficacitatea unui vaccin și ce protecție oferă AstraZeneca în fața COVID. Sursă imagine: Inquam Photos - Costin Dincă
Cele trei vaccinuri autorizate în România împotriva COVID și caracteristicile lor. Sursă grafic: Facebook RO Vaccinare

Eficacitatea unui vaccin se referă la prevenția în cazurile simptomatice de COVID-19, a explicat Comitetul de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). Astfel, o eficiacitate de 60% nu înseamnă un răspuns imun mai scăzut în fața bolii.

SHARE

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a lămurit, în timpul celei mai recente sesiuni de întrebări și răspunsuri, ce înseamnă eficacitatea unui vaccin și de ce și serul AstraZeneca este eficient împotriva COVID-19. 

Citește și: Mărturii după vaccinarea cu AstraZeneca: ce reacții adverse raportează românii care s-au imunizat

Un procent de 60% - eficacitatea unui vaccin - nu înseamnă un răspuns imun mai scăzut

„Vă rog, explicați pe înțelesul tuturor diferența eficienței vaccinului AstraZeneca în comparație cu Pfizer/Moderna. Adică la ce se referă eficiența de 60%? Un răspuns imun mai scăzut cu 40%? Sau protecție mai scăzută? După cât timp se poate face un test și cum se numește testul pentru a vedea dacă vaccinul este eficient respectiv a produs anticorpi?”, a fost una dintre întrebările primite de CNCAV. 

Redăm răspunsul Comitetului de vaccinare: „Nu. Eficacitatea, așa cum a fost testată în studiile clinice, se referă eficacitatea în prevenția cazurilor simptomatice de COVID-19. O eficacitate de 60% nu poate fi interpretată ca un răspuns imun mai scăzut cu 40%, pentru că nu intensitatea răspunsului imun a fost urmărită primar în studii.

Este dificil momentan să comparăm răspunsul imun indus de cele 3 vaccinuri autorizate pentru că nu există teste standardizate și nici parametrii imuni corelați cu protecția definită (de exemplu, un anumit titru/concentrație de anticorpi sau un anumit tip de răspuns care garantează protecția).

Eficacitatea de 60% nu înseamnă nici că 40% dintre persoanele vaccinate vor face COVID-19, ci o scădere a riscului de a face boala cu 60%. Dacă, de exemplu, din 100 de persoane 10 ar face COVID-19 în interval de un an în absenta vaccinării, doar 4 persoane ar face boala daca toți cei 100 ar fi vaccinați.

Trebuie reținut și că în nici unul dintre studiile clinice pentru cele 3 vaccinuri autorizate până acum nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19 sever, spitalizare și deces în rândul persoanelor vaccinate. Eficacitatea în prevenția COVID-19 sever și a spitalizării este mult mai mare decât eficacitatea în prevenția COVID-19 simptomatic”. 

Citește și: OFICIAL În România, vaccinul anti-COVID oferă protecție de 99,45%, mai mare decât în Israel

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te