Mărturii după vaccinarea cu AstraZeneca: ce reacții adverse raportează românii care s-au imunizat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.02.2021 - 23:30
Peste 700 de reacții adverse raportate la imunizarea cu AstraZeneca. Inquam Photos / Cornel Putan

Cele mai frecvente reacții adverse raportate de români la vaccinarea cu ser AstraZeneca sunt durerea la locul înțepăturii, frisoanele, febra, amețelile, starea generală de rău. Sunt, însă, și unii care spun că nu au avut absolut nimic.

SHARE

Un subiect frecvent discutat pe grupurile de pacienți de pe Facebook este cel referitor la vaccinarea împotriva coronavirusului și la efectele adverse simțite la administrarea serului.

La vaccinarea cu AstraZeneca, unii pacienți raportează reacții adverse generale sau durere la locul înțepăturii, iar alții spun că nu au avut absolut nimic.  

Reacții adverse la vaccinarea cu AstraZeneca: „Am regăsit simptomele atenuate ale bolii”

Unii spun doar că au simțit o durere moderată în braț, la câteva ore după administrare. Alții, mai mulți, vorbesc însă despre reacții adverse de tip general:

„Și eu am avut reacții. Din primul minut am amețit, mi-au crescut tensiunea și pulsul, am fost monitorizată acolo vreo oră, mi s-a dat ceva, tensiunea și-a mai revenit, pulsul a stat la 105. În cursul nopții, tot la ora 02.00 m-am trezit cu subfebrilitate, 37.6 și am fiert la foc mic până seară la 9, când s-au potolit și febra și pulsul. Mâna s-a inflamat și s-a înroșit, am pus comprese reci. Soțul meu s-a vaccinat și el tot luni, la prima oră, fără nici o problemă”, a povestit o altă femeie.

Un bărbat a povestit că el a avut primele reacții adverse la o oră după administrarea serului: „Vaccinat cu AstraZeneca astăzi dimineață. Deși majoritatea povestesc că încep simptomele peste câteva ore/zeci de ore, la mine au început într-o oră/două. Mi-a crescut pulsul prima oară (nu am probleme cu inima) și am avut o durere în spate care radia și în piept, au trecut într-o oră dar mă simțeam obosit, slăbit, mă durea capul (nu a fost o durere insuportabilă). M-am simțit așa până pe la 16:30, mă simt bine acum(nu am luat nicio pastilă) dar am temperatura 37.3, ceea ce este mult pentru mine, de obicei am 36. Dacă crește sau se menține iau un paracetamol. Per total, nu a fost așa rău, cel mai tare m-a deranjat durerea în spate care a trecut destul de repede”.

Citește și: Avertisment: tulpina COVID din UK va cuprinde întreaga țară. Lista județelor deja afectate

„Vaccinat pe data de 15.02, dimineață la 8. La fix 12 ore au început reacțiile: febră, maxim 37.7, frisoane, dureri articulare, gât și nas uscat, mirosul cam vreo 2-3 ore diminuat, insomnie. Eu nu am luat intenționat până pe la 4 dimineața nici un medicament. Am zis să las corpul să lupte singur. Pe la 4 am luat un paracetamol si au încetat cam în 15 minute toate simptomele. De atunci nu mai am nimic”, a scris o altă femeie.

„Am făcut vaccinul ieri. Ușoară amețeală cam vreo 2 ore după vaccinare, azi dimineață m-am simțit destul de rău . Oboseală , durere la locul înțepăturii, senzația generală de rău , ca atunci când ești gripat. Pe undeva, am regăsit simptomele atenuate ale bolii, am avut o formă ușoară în noiembrie. Am mers la serviciu, am „funcționat” destul de bine, dar tot nu simt că mi-am revenit complet”, a povestit o altă femeie.

„O ușoară durere la locul vaccinării! In rest, nici un simptom!”, a scris o altă tânără, pe un grup al pacienților.

Mai puține reacții adverse la doza a doua de ser AstraZeneca 

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a admis că sunt mai multe reacții adverse raportate la imunizarea cu AstraZeneca, explicabile prin modul în care a fost elaborat acest tip de vaccin. Valeriu Gheorghiță a explicat că, la doza a doua, reacțiile adverse fi mai puține. 

„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres. 

Șeful CNCAV a menţionat că, în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina „spike”.

Citește și: Vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca: recomandările din prospect

 

Peste 71.000 de persoane s-au vaccinat anti-COVID cu AstraZeneca. 752 de reacții adverse raportate 

Conform celor mai recente date transmise de CNCAV, luni seară, cu AstraZeneca s-au vaccinat până în prezent 71.817 de persoane, fiind raportate 752 de reacții adverse, dintre care 18 de tip local și 734 de tip general. Spre comparație, cu Pfizer au fost imunizate 669.904 de persoane, fiind raportate 3.362 de reacții adverse, iar cu Moderna au fost vaccinate 77.726 de persoane, fiind raportate 251 de reacții adverse. 

Vaccinarea cu AstraZeneca a început în 15 februarie și va continua până în 11 aprilie, fiind în prezent deschise 192 de cabinete. Rapelul la vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca se face în România la o distanță de 56 de zile, adică opt săptămâni. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te