Ce beneficii are slănina pentru sănătate. Care este cantitatea recomandată de medici pentru consum

DE Bianca Iosef | Actualizat: 04.12.2022 - 14:44
Slănină- Foto: PEXELS PHOTOS

Slănina ar putea avea mult mai multe beneficii asupra sănătății decât am putea crede. Ca în cazul oricărui aliment, secretul este consumul cu moderație.

SHARE

Medicii spun că slănina este sănătate pură! Are beneficii surprinzătoare are pentru sănătate. Deşi mulţi se feresc acum de ea din cauza grăsimii, nutriţioniştii o recomandă! Este un bun medicament în zilele friguroase şi, consumată în cantităţi moderate, scade colesterolul şi ajută inima. În plus, nu este nici greu de preparat.

Nutriţioniştii spun că slănina de porc conţine acizi graşi Omega 3. Creşte imunitatea şi are şi beneficii cardiace. Cu o singură condiţie. Să fie consumată în cantităţi mici.

Citește și: O familie s-a trezit fără mașina abia cumpărată. Suspectul principal este nepotul vânzătorului

„Slănina este o formă de ajutor contra colesterolului rău. Are în compoziţie mineralul numit seleniu, nu face decât să ridice rata metabolică, rata metabolică fiind viteza cu care organismul nostru procesează nutrienţii”, explică Ionuţ Ignat, medic dietetician.

Citește și: VIDEO Gestul făcut de Prinţul Harry pentru copii care și-au pierdut părinții în armata britanică

80 de grame pe zi este porţia maximă recomandată de nutriţionişti.

Reţete simple pentru a obţine slănina de porc tradiţională 

Slănina albă. Slănina albă sau slănina sărată se prepară din slănina de pe spatele porcului. Slănina modelată corespunzător (fâşii de 35×25 cm), cu marginile netede se freacă bine cu sare de bucătărie în vasul pentru sărat, pe cât posibil să nu atingă fundul vasului. Bucăţile se aşează cât mai strâns între ele, fără goluri de aer, pentru evitarea râncezirii. Vasul se acoperă şi se pune la loc răcoros şi întunecos. După 10 zile se scot bucăţile de slănină din vas, se freacă din nou cu sare şi se aşează din nou în vas, dar în ordine inversă de cum au fost aşezate. După alte 11 zile slănina este gata maturată. Se păstrează, bine sărată, cu bucăţile aşezate strâns una peste alta într-un loc răcoros şi întunecos, lipsit de curenţi de aer. Să nu ne temem de a pune cât mai multă sare deoarece slănina absoarbe doar atâta cât este necesar pentru saturaţie, dându-i un gust plăcut.

Slănină extra. Acest fel de slănină se prepară din partea de pe spate a purcelului, de rasă Mangaliţa. Bucăţile lungi de 30-40 cm, late de 10-15 cm şi groase de 1,5 cm se freacă cu sare şi se aşează strâns într-un vas de lemn. Se ţin astfel 6 zile. În a treia zi bucăţile se întorc. După această sărare uscată, bucăţile se aşează pentru o altă săptămână într-o saramură mijlocie condimentată cu ienupăr. După ce slănina s-a pătruns de saramură se scoate din vas, se curăţă şoricul, se şterg bine bucăţile de slănină şi se prepară cu amestec de sare fină şi coriandru sau cuişoare pisate.

Slănină cu usturoi. Se taie din costiţă fâşii de 30×20 cm se subţiază până la grosimea de 2,5 cm. Bucăţile se freacă cu sare şi se sărează încă odată atunci când se aşează în vasul de sărat. Sărarea ţine 6 zile, dar după 3 zile bucăţile se întorc. După trecerea celor 6 zile, bucăţile se slănină se spală şi se ţin timp de 60 de minute în apă la 80°C. După aceea, slănina se freacă cu usturoi pisat şi se atârnă pe o bară pentru răcit şi zvântat, potrivit unui post de televiziune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te