Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat  în România, în 2024? Opt copii au murit

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.02.2024 - 12:34
Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat  în România, în 2024 - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
rujeola pojar

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat  în România, în 2024? Opt copii au murit de la începutul acestui an, din cauza acestei boli cunoscută și ca pojar. Lipsa vaccinării preventive face ca gradul de risc al efectelor pentru cei care se îmbolnăvesc să fie mult mai mare

SHARE

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat  în România, în 2024? Rujeola sau pojarul face parte din aa-numitele „boli ale copilăriei”.

Vaccinarea preventivă înlătură pericolul apariției patologiei, dar mulți copii din țara noastră nu sunt, la ora actuală, vaccinați, ceea ce duce la sporirea gradului de risc în cazul în care aceștia fac boala, care este foarte contagioasă.

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat  în România, în 2024? Opt copii au murit

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă foarte contagioasă, prevenibilă prin vaccinare, cauzată de virusul rujeolei.

Deși era considerată, cândva, o afecțiune normală a copilăriei, ce nu producea, de obicei, efecte mortale, ea a devenit un adevărat pericol la ora actuală, de când vaccinarea contra sa nu mai este obligatorie.

Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat, marţi, că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 25 februarie 2024, s-au confirmat 6.589 de cazuri de rujeolă.

Citește și: Medicii sunt în alertă! A explodat numărul cazurilor de rujeolă în România. Nu e o simplă boală

 De asemenea, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat opt decese din cauza rujeolei, conform INSP, scrie Agerpres.

Doar în ultima săptămână, s-au înregistrat 701 de cazuri noi şi două decese.

Potrivit INSP, unul dintre decese cauzate de rujeolă a fost raportat la un fetiţă în vârstă de 1 an din judeţul Bacău, nevaccinată antirujeolic.

În lipsa vaccinării, rujeola poate fi mortală - Foto: Arhiva

Ea era internată în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, unde a avut un contact de salon cu un copil confirmat cu rujeolă.

În plus, fetița avea ca antecedente personale patologice: transplant hepatic, tratament imunosupresor, coinfecţie cu virus gripal A, subtip H3.

Al doilea deces din ultima săptămână din cauza rujeolei a fost raportat la un băiat în vârstă de 11 luni din judeţul Ilfov, nevaccinat antirujeolic.

Acesta avea ca antecedente personale patologice: hidrocefalie internă cu drenaj ventriculo-peritoneal unişunt.

Citește și: ”Boala plămânului alb” a ajuns în România. Ce măsuri trebuie să luăm de urgență

Cele 6.589 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în Bucureşti.Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Braşov - 1.263 şi Mureş - 968 şi în Bucureşti - 877.

Pe de altă parte, în perioada 6 decembrie 2023- 25 februarie 2024, au fost vaccinaţi, în total, 80.159 de copii, din care 13.038 de copii cu vârste între 9 şi 11 luni, potrivit sursei citate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te