Care sunt românii care vor scăpa de „taxa pe boală”? Concediul medical nu va mai fi supraimpozitat

DE Alexandra Lupascu | 27.03.2024 - 08:43
Care sunt românii care vor scăpa de „taxa pe boală”? Concediul medical nu va mai fi supraimpozitat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Gravidele, mamele care își îngrijesc copiii bolnavi și pacienții oncologici vor fi exceptați, în curând, de la plata contribuției de 10% din valoarea concediului medical!

SHARE

Ministrul Finanțelor spune că acestea sunt cele mai vulnerabile categorii sociale, presate oricum de cheltuieli mari, pe care sistemul de stat nu le suportă.

În cazul unui concediu întins pe câteva luni, ”taxa pe boală”, introdusă în ianuarie, scade simțitor calitatea vieții pacienților.

Din cele 19 tipuri de concedii medicale active în prezent, 11 compensează sută la sută salariul. Ministrul Finanțelor spune că România e singura țară unde o zi de concediu medical aduce persoanei mai mulți bani decât una de muncă, conform Protv.

Care sunt românii care vor scăpa de „taxa pe boală”? Concediul medical nu va mai fi supraimpozitat

Și că a vrut să sancționeze ușurința cu care o parte dintre medicii de familie eliberează concedii de boală pentru probleme minore. Însă noile taxe, nu doar îi descurajează pe unii, din păcate afectează și pacienții în suferință sau pe cei care au nevoie reală de concediu medical.

Camelia Păun Grigore, medic de familie: „Pacienții oncologici nu mai au nicio reacție vizavis de schimbări. Problema a fost la femeile gravide.

Citește și: Nemulţumire la spitalele din Iaşi. Unii medici stau degeaba, sunt leneşi şi iau enorm de mulţi bani

Au fost destul de supărate, din 75% să mai scădem și acolo. Concediul medical se întinde pe câteva luni, în cazul pacienților oncologici pe câțiva ani. Nu e vorba de 3 sau de 5 zile, acolo unde nu simțim.”

Să luăm exemplul unui angajat cu salariul net de 5.000 de lei. Brutul va fi puțin peste 8500 de lei. Dacă își ia un concediu de 7 zile pentru o viroză puternică, cu acoperire 75 la sută din salariu brut, și noua grilă de impozitare primește mai puțin la final de lună cu 320 de lei.

Vor să acopere deficitul

Un părinte care își ia o săptămână pentru îngrijirea copilului bolnav, cu acoperire 85% din salariu brut, primește acum mai putin cu 100 de lei, iar de când se va modifica impozitarea la această categorie va primi salariul întreg.

Citește și: Cum poți face apă alcalină acasă cu doar 3 ingrediente ieftine. O adevărată cură de sănătate

Încasările la bugetul asigurărilor sociale de sănătate au ajuns la 5 miliarde de lei pe lună, însă nevoia de fonduri e și mai mare. În fiecare lună, 1,2 miliarde pleacă de la Ministerul Finanțelor către Casa Națională de Sănătate pentru a compensa deficitul.

Asta, deși anul trecut au fost eliminate facilitățile fiscale pentru constructori, It-iști, lucrători din agricultură și din industria alimentară, pentru a aduce mai mulți bani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te