ONG-ul ecologist Movement 42 se închide, la o lună după ce a fost calificat  de Rusia agent străin

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.01.2023 - 08:19
ONG-ul ecologist Movement 42 se închide, la o lună după ce a fost calificat  de Rusia agent străin - Foto: eco42.org

Gruparea ecologistă rusă Mișcarea 42, cu sediul în regiunea arctică Arhangelsk, din Rusia, a anunțat că își încetează activitățile, la doar o lună după ce a fost desemnat agent străin de către autorități. "E un risc prea mare pentru noi", anunţă grupul.

SHARE

„Ne-am consultat cu avocații și am realizat că este un risc mare pentru noi să continuăm să existe ca asociație”, a spus grupul, într-un comunicat pe Telegram.

Mișcarea 42 a fost înființată în anul 2018, după închiderea predecesorului său, Athos, un grup ecologist care a lucrat în regiune timp de 17 ani, înainte de a fi obligat să își înceteze activitățile în circumstanțe similare.

În cazul Athos, se pare că autoritățile au fost motivate să eticheteze organizația drept agent străin din cauza activităţii sale cu organizația norvegiană de mediu Natur og Undom, conform The Moscow Times.

citeşte şi: ONG-ul Memorial din Rusia a câștigat Nobelul 2022 pentru Pace. Moscova i-a confiscat birourile

De la crearea sa, în urmă cu aproape cinci ani, Mișcarea 42 a „întâmpinat în mod repetat încercări de a discredita asociația însăși și membrii săi”, a spus grupul, culminând cu includerea sa pe lista organizațiilor considerate agenți străini, de către Kremlin, pe 9 decembrie.

Organizația și-a declarat public dezacordul faţă de decizie, la momentul respectiv, spunând că nu puteau fi acuzați decât că "sunt agenți ai naturii".

Grupul a spus că includerea lor în registru a fost probabil legată de apelurile lor către localnicii din regiunea Arhangelsk, de a lua parte la discuțiile publice, despre propunerea de construcție a unui complex imens de sortare a deșeurilor, în regiune.

citeşte şi: VIDEO Rudele echipajului de pe nava-amiral Moskva au oficiat un memorial neoficial:„Pentru marinari”

Închiderea Movement 42 este a doua pierdere gravă pentru mișcarea ecologistă a Rusiei, în ultima lună.

În decembrie, ONG-ul Sakhalin Environment Watch (SEW), un veteran de supraveghere a mediului din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a anunțat închiderea sa, după ce a fost etichetat şi el ca agent străin.

Legea agenților străini a intrat în vigoare în Rusia, în 2012, și viza inițial organizațiile care au primit finanțare din străinătate.

Legislația a suferit mai multe modificări de atunci, cel mai recent în decembrie, când au fost introduse noi reguli, care permit autorităților să atribuie eticheta de agent străin oricărui grup sau persoană despre care se consideră că a căzut sub o aşa-zisă „influență străină”, indiferent dacă primește finanțare din exterior sau nu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te