Ce conține dieta - minune ce îți poate prelungi viața cu un deceniu ? Ce alimente trebuie consumate?

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.11.2023 - 21:19
Care este dieta - minune care îți prelungește viața cu un deceniu? - Foto: Freepik / Andrea Piacquadio

O dietă minune ar putea prelungi viața cu un deceniu. Există o serie de alimente ce trebuie consumate, potrivit cercetătorilor.

SHARE

Schimbarea unei diete nesănătoase cu o dietă sănătoasă la vârsta mijlocie ar putea adăuga 10 ani la viața unei persoane.

Un studiu a constatat că un consum mare de cereale integrale, nuci și fructe ar putea face cea mai mare diferență.

Cu cât mai mare este schimbarea dietei, cu atât mai mare este câștigul de speranță de viață în cadrul studiului.

Citește și: Legume congelate contaminate, retrase din supermarket. Avertisment: „Nu cumpărați!” Unde s-au găsit?

Trecerea de la o dietă nesănătoasă la una sănătoasă la vârsta mijlocie poate adăuga aproape un deceniu la viața unei persoane, sugerează un nou studiu.

Care este dieta - minune care îți poate prelungi viața cu un deceniu?

Studiul, publicat luni în revista Nature Food, s-a bazat pe un model utilizat pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea afecta speranța de viață a unei persoane și a folosit date despre 467.354 de participanți din UK Biobank, o bază de date biomedicale la scară largă și o resursă de cercetare care conține informații genetice și de sănătate despre o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.

Citește și: Bărbat testat pozitiv cu gripă porcină. Un virus asemănător a declanșat o pandemie în lume în 2019

Modelul a constatat că persoanele în vârstă de 40 de ani care și-au schimbat dieta nesănătoasă cu o dietă asociată longevității ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța lor de viață. Schimbarea a fost asociată cu un plus de 10,8 ani pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați.

Trecerea de la un regim alimentar mediu, mai degrabă decât unul nesănătos în mod explicit, la regimul asociat longevității a fost între timp legată de un câștig de speranță de viață de 3,1 ani pentru femeile de 40 de ani, crescând ușor la 3,4 ani pentru bărbați. Efectuarea acelorași modificări alimentare la vârsta de 70 de ani a fost asociată cu un câștig de speranță de viață de aproximativ cinci ani, scrie insider.com

Câștigurile în ceea ce privește speranța de viață sunt mai mici cu cât întârzierea în inițierea îmbunătățirii dietei este mai mare, dar chiar și pentru cei care inițiază schimbarea dietei la vârsta de 70 de ani, câștigul în ceea ce privește speranța de viață este aproximativ jumătate din cel obținut de adulții de 40 de ani", au scris autorii.

Schimbările sunt mari

Dar, în general, aceștia au constatat că, cu cât schimbările în direcția unei diete sănătoase sunt mai mari, cu atât mai mari sunt câștigurile așteptate în ceea ce privește speranța de viață.

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au constatat că cerealele integrale, nucile și fructele păreau să facă cea mai mare diferență pozitivă în ceea ce privește speranța de viață. Alimentele care au fost cel mai strâns legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, potrivit studiului.

Analiza cercetătorilor a spus că o dietă asociată longevității constă într-un aport ridicat de lapte și produse lactate, legume, nuci și leguminoase și un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te