Bărbat testat pozitiv cu gripă porcină. Un virus asemănător a declanșat o pandemie, în lume, în 2009

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.11.2023 - 15:45
Simptomele gripei porcine sunt asemănătoare cu cele de gripă umană și Covid-19 Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Un virus periculos a fost detectat, zilele trecute, la un bărbat. Acesta a fost testat pozitiv la gripă porcină, atunci când a mers la medicul de familie, cu simptome de gripă umană. Autoritățile caută toate contactele pacientului cu H1N2.

SHARE

Zilele trecute, un virus periculos a fost detectat la un bărbat.  Acesta a fost testat pozitiv la gripă porcină, atunci când a mers la medicul de familie, cu simptome de gripă umană. Autoritățile caută toate contactele pacientului cu virusul H1N2.

Este vorba despre gripa porcină, iar autoritățile din Marea Britanie sunt în alertă.

Bărbat testat pozitiv cu gripă porcină. Este o tulpină a virusului care a declanșat o pandemie, în lume, în 2009

Specialiștii în sănătate publică din Marea Britanie spun că este vorba despre o tulpină nemaiîntâlnită până acum, aici.

Oficialii nu știu cum s-a infectat britanicul despre care se crede că ar fi din nordul Yorkshire, stârnind îngrijorări că s-ar putea răspândi în tăcere, scrie Dily Mail.

Șefii Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) se luptă pentru a controla virusul, căutând acum toate contactele pacientului. 

Britanicii care se luptă cu „simptomele respiratorii”, cum ar fi curgerea nasului, tusea și durerea în gât, sunt acum îndemnați să evite contactul cu alte persoane. Sfaturi similare sunt folosite pentru Covid.

Citește și: Cele mai periculoase boli care circulă acum în România. Cercetător: ”De ambele se poate muri”

Simptomele gripei porcine – care a declanșat o pandemie care a avut loc în întreaga lume în 2009 – o reflectă pe cele ale gripei obișnuite și ale Covid-19.

Nu se răspândește ușor printre oameni. Cele mai multe cazuri apar în rândul persoanelor expuse la porci infectați, cum ar fi vizitatorii târgurilor de țară și fermierii. Cazurile de gripă porcină cresc, la porci, toamna și iarna.

Virologii, totuși, se tem că gripa porcină ar putea, în cele din urmă, să descopere mutații care îi permit să treacă rapid prin populații.

Tulpina purtată de britanicul infectat, H1N2, este diferită de tipul care a declanșat criza gripei porcine în urmă cu peste un deceniu.

Această variantă, cunoscută științific sub numele de H1N1(pdm09), conținea material genetic de la viruși care circulau la porci, păsări și oameni.

Decesele sunt rare, iar boala dispare de obicei în câteva săptămâni. Pe lângă simptomele obișnuite ale gripei, unii pot prezenta diaree și vărsături.

Profesorul Ian Jones, virolog de la Universitatea Reading, a avertizat că „nu orice agent nou este o amenințare”.

El a spus: „Este foarte puțin probabil ca un singur caz de gripă porcină H1N2 raportat astăzi să reprezinte ceva mai mult decât s-a văzut în trecut. 

Citește și: EXCLUSIV Pesta porcină africană, ținută la secret în Teleorman. Directorul DSV recunoaște

„Deși un singur caz poate să nu fie reprezentativ, faptul că persoana în cauză a avut o infecție ușoară, care s-a rezolvat fără spitalizare este, de asemenea, în concordanță cu experiența anterioară”.

Dar un medic de urgență a spus că au „încrucișat degetele” că nu se va transmite ușor. Dr Mike a scris pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, că speră că virusul va deveni o „fundătură”. 

Dr. Simon Clarke, microbiolog de la Universitatea din Reading, a mai spus pentru MailOnline: „Există doar riscul unui focar mare dacă acest virus se poate transmite de la o persoană la alta și se pare că încă nu știm asta. 

„Va fi important să știm dacă persoana infectată intră în contact regulat cu porcii, deoarece asta va explica cu ușurință de unde provine. 

„Cu toate acestea, dacă nu o face și, orice lanț de transmitere implică o mulțime de oameni, atunci aceasta va fi mai mult o îngrijorare, deoarece va indica faptul că virusul se poate răspândi între oameni”.

El a adăugat: „Faptul că boala cauzată a fost uşoară este liniştitor şi sugerează că imunitatea la gripă pe care o avem în populaţie poate fi suficientă pentru a ţine la distanţă această versiune a gripei”.

Persoana neidentificată și-a „revenit complet”, au spus oficialii. Dar sursa de infecție „rămâne în curs de investigare”. 

Au existat 50 de cazuri umane de H1N2 raportate la nivel global din 2005. Dar niciunul dintre ele nu este legat genetic de această tulpină, au spus oficialii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te