Berea și vinul fără alcool sunt din ce în ce mai căutate de tineri. Producătorii răspund tendințelor


Berea și vinul fără alcool câștigă popularitate în statele din Europa, în special în rândul tinerilor. Producătorii răspund acestei tendințe.
În Austria, berea și vinul fără alcool sunt încă oarecum un produs de nișă. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni se orientează către ele, în special tinerii.
Bettina Wittmann din Fischamend, districtul Bruck an der Leitha, lucrează de doi ani la consumul conștient de alcool în cadrul unor ateliere.
Berea și vinul fără alcool sunt din ce în ce mai căutate de tineri. Producătorii răspund tendințelor
„Oamenii pur și simplu se orientează mai mult către alternative. Asta înseamnă că nu toată lumea renunță complet la consumul de alcool.
Dar se poate observa că oamenii caută mai multe alternative și variații. Și cred că acest lucru va deveni și mai pronunțat în viitor, pentru că există pur și simplu o anumită conștientizare a: Ce face corpului meu, ce face minții mele?”.
Producătorii își propun să compenseze această scădere cu alternative fără alcool. O fabrică de bere privată din regiunea Waldviertel lansează acum chiar și o bere la halbă fără alcool, destinată restaurantelor și festivalurilor sătești.
Tinerii, în special, se orientează din ce în ce mai mult către produse fără alcool. „Unii dintre ei nu mai consumă deloc alcool”, spune Karl Schwarz, directorul general al fabricii de bere private Zwettl.
Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Vinul fără alcool se produce mai greu
El consideră trecerea la industria restaurantelor ca fiind „o consecință logică. Acum, tehnologia a avansat până în punctul în care fabricile de bere adoptă acest lucru”.
În prezent, ponderea berii fără alcool în Austria este de puțin sub patru procente. Cu toate acestea, Schwarz consideră că aceasta va crește rapid la zece procente în următorii ani.
Situația este diferită în cazul vinului fără alcool. Potrivit Asociației Viticultorilor din Austria Inferioară, doar câțiva producători de vin se concentrează în prezent pe această problemă.
Nicio cramă din Austria Inferioară nu este specializată în acest domeniu, spune directorul viticol Konrad Hackl.
Harald Scheiblhofer, maestru de cramă la Institutul de Viticultură din Klosterneuburg, citează mai multe motive pentru aceasta:
„Pe de o parte, în prezent este fezabil doar pentru operațiuni la scară largă, deoarece este dificil să produci cantități mici în Germania, Spania sau Italia. Și în al doilea rând, vinul este foarte complicat. Asta înseamnă că este mult mai dificil să produci vin fără alcool decât bere fără alcool.”