Bărbatul modern are jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său. Care sunt cauzele

DE Adrian Costin | Actualizat: 06.06.2021 - 10:35
Photo by Yasin Gündogdu from Pexels

Un nou studiu avertizează cu privire la impactul substanțelor chimice găsite în multe din produsele folosite în viața de zi cu zi, asupra fertilității bărbaților, relatează BBC.

SHARE

Dr. Shanna Swan, epidemiolog la Spitalul Mount Sinai din New York și autoarea cărții „Numărătoarea Inversă”, spune că, dacă aceste tendințe vor continua, ar fi amenințată chiar supraviețuirea oamenilor ca specie.

Citește și: Romii prinși la granița dintre Mexic și SUA spun că-s persecutați în România. Legătura cu Rechinu

„Dacă ne uităm la concentrațiile de spermă din 2011, în țările occidentale concentrația de spermă era de 47 de milioane pe mililitru, față de 99 milioane pe mililitru cu 39 de ani în urmă. Asta înseamnă o scădere de peste 1% pe an și ar însemna că din 2011 până acum, concentrația ar fi scăzut sub 40 de milioane pe mililitru”, spune medicul.

Citește și: Cum s-a gândit o femeie să ia 5.000 de lei la soțul ei: S-a dat răpită, dar s-a ales cu dosar penal

„Este un lucru important, pentru că sub 40 înseamnă că în prezent cuplurilor le e tot mai greu să facă copii”, a avertizat ea.

Citește și: Mașinile abandonate din zona piețelor, depozite pentru contrabandiști. Ce se află în ele

Swan spune că e nevoie de măsuri urgente pentru a stopa acest declin.

Bărbatul modern are jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său

Un bărbat are în prezent jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său. O femeie de 20 de ani este mai puțin fertilă decât era bunica ei la 35.

Citește și: Fiul Vioricăi din Clejani: Sunt pui de șmecher, că mama mea e șmecheră. N-ai haine de stat, Pleacă!

Sănătatea reproductivă globală este afectată de mai mulți factori. Unii sunt legați de stilul de viață, ca fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul, dieta nesănătoasă și stresul.

„Dar mai e o altă serie de lucruri care nu sunt ușor de controlat. Iar acestea sunt substanțele chimice produse de om care există în produsele pe care le aducem în casele noastre”, spune Swan.

De la ambalaje la produse de îngrijire personală, substanțele care ne pot afecta hormonii se găsesc în aproape orice.

Substanțele chimice periculoase din viața de zi cu zi

Swan dă exemplul ftalaților, substanțe care fac ca plasticul să fie moale și care se găsesc și în produse cosmetice și în aproape orice produs care are miros.

„Ftalații sunt o clasă numită anti-androgenă, care tinde să reducă nivelul de testosteron – cel mai grav este că acest lucru se întâmplă și în uter, în primele stadii ale sarcinii”, spune Swan.

Nivelul scăzut de testosteron poate afecta dezvoltarea fătului, iar în cazul băieților, organele genitale pot fi mai mici. Acest lucru este cunoscut ca „sindromul ftalaților”. Mai mult, concentrația de spermă va fi mai mică, ceea ce crește și riscul de cancer testicular.

La începtul anilor 2000, Swan a făcut un studiu pe adulți din 4 zone din SUA. A constatat că pesticidele pot scădea calitatea spermei.

„Bărbații care locuiau în centrul statului Missouri, care e o zonă agricolă și unde sunt folosite multe pesticide, aveau doar jumătate din cantitatea de spermă mobilă a celor din Minneapolis. E uriaș! Și nu erau muncitori agricoli, ci locuitori din zonă”, spune Swan.

Calitatea spermei, un indicator al stării generale de sănătate

Calitatea spermei este un indicator pentru fertilitatea bărbaților, dar și pentru starea lor generală de sănătate. Poate indica diabet, boli cardiovasculare sau forme de cancer.

Calitatea scăzută a spermei bărbaților poate avea drept consecință și pierderea sarcinilor la femei.

„Se crede că este vina femeii dacă un cuplu nu poate avea copii sau dacă are loc un avort spontan. Acum știm că există o responsabilitate comună”, a spus Swan.

„Suntem într-o criză. Un număr tot mai mare de copii sunt concepuți prin fertilizare asistată și tot mai multe cupluri folosesc mame surogat pentru a avea copii. Suntem deja într-o situație foarte gravă”, avertizeză medicul.

Ea a adăugat că, dacă această tendință continuă, cele mai multe cupluri vor ajunge să aibă nevoie de ajutor medical pentru a avea copii.

Există însă speranță. Un stil de viață sănătos poate stopa scăderea concentrației de spermă – schimbarea obiceiurilor de cumpărături, renunțarea la fumat, pierderea în greutate, acolo unde este cazul, renunțarea la alcool.

„Este mult mai greu să scoatem chimicalele din corp, dar vestea bună este că multe dintre ele au o durată scurtă, le eliminăm în câteva ore. Dacă suntem conștienți ce intră în corpul nostru și eliminăm substanțele nocive, putem scăpa de ele relativ repede”, a spus Swan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te