Analiza care poate depista o boală mortală înainte de apariția simptomelor. Ce s-a descoperit

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.04.2024 - 10:44
Analiza care poate depista o boală mortală înainte de apariția simptomelo Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O echipă de cercetători spun că o analiză simplă poate salva foarte multe vieți de pe planetă pentru că poate depista o boală mortală chiar înainte de apariția simptomelor.

SHARE

Oamenii de știință de la un institut de cancer recent deschis de la Universitatea Cambridge au început lucrările care identifică schimbările în celule cu mulți ani înainte ca acestea să devină tumori.

 Cercetarea ar trebui să ajute la proiectarea unor modalități radical noi de tratare a cancerului, spun ei.

Analiza care poate depista o boală mortală înainte de apariția simptomelor. Ce s-a descoperit

Institutul Early Cancer – care tocmai a primit 11 milioane de lire sterline de la un donator anonim – se concentrează pe găsirea unor modalități de a aborda tumorile înainte ca acestea să producă simptome. Cercetarea va exploata descoperirile recente care au arătat că mulți oameni dezvoltă afecțiuni precanceroase care stau în așteptare pentru perioade lungi.

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

„Un cancer se poate deszvolta în ani de zile, uneori poate dura un deceniu sau două, înainte ca afecțiunea să se manifeste brusc la pacienți. 

Atunci, medicii descoperă că se luptă să trateze o tumoare care, până atunci, sa răspândit prin corpul unui pacient. Avem nevoie de o abordare diferită, una care să poată detecta o persoană cu risc de cancer de la început, folosind teste care pot fi administrate unui număr mare de oameni.”, a spus profesorul Rebecca Fitzgerald, directorul institutului.

Un exemplu în acest sens este citoburete - un burete pe o sfoară - care a fost dezvoltat de Fitzgerald și echipa ei. Este înghițit ca o pastilă, se extinde în stomac într-un burete și apoi este tras în sus de esofag, colectând celulele esofagului pe drum. Acele celule care conțin o proteină, numită TFF3 – care se găsește doar în celulele precanceroase – oferă apoi un avertisment timpuriu că un pacient este expus riscului de cancer esofagian și trebuie monitorizat. În mod esențial, acest test poate fi administrat simplu și pe scară largă.

Acest lucru contrastează cu abordările actuale ale altor tipuri de cancer, a adăugat Fitzgerald. „În prezent, detectăm multe tipuri de cancer cu întârziere și trebuie să venim cu medicamente, care au devenit din ce în ce mai scumpe. Adesea prelungim viața cu câteva săptămâni la un cost de zeci de mii de lire sterline. Trebuie să privim asta dintr-o perspectivă diferită.”

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

O abordare adoptată de institut – care urmează să fie redenumită Institutul de Cancer precoce Li Ka-shing după filantropul din Hong Kong, care a susținut alte cercetări Cambridge privind cancerul – se concentrează pe probe de sânge. Furnizate de femei ca parte a serviciilor anterioare de screening pentru cancer ovarian și păstrate în magazine speciale, aceste mostre au fost acum reutilizate de institut. „Avem aproximativ 200.000 de astfel de mostre și sunt o mină de aur”, a spus Jamie Blundell, un lider al grupului de cercetare la institut.

Folosind aceste probe, cercetătorii au identificat modificări care îi diferențiază pe acei donatori care au fost ulterior diagnosticați cu cancer de sânge la 10 sau chiar 20 de ani după ce au furnizat mostre, de cei care nu au dezvoltat astfel de afecțiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te