Alexandru Rafila: În doi ani vom avea trei spitale de mari arşi. Cel mai repede, la Timişoara

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.11.2023 - 15:17
Alexandru Rafila: În doi ani, vom avea trei spitale de mari arşi - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, referindu-se la tratarea marilor arşi, că lucrurile s-au schimbat foarte mult faţă de acum 8 ani, când s-a produs incendiul din Clubul Colectiv.

SHARE

Rafila a precizat că se lucrează la toate cele trei centre de mari arşi, cel mai avansat fiind cel de la Timişoara, toate trei urmând să fie gata în prima parte a anului 2025.

Odată cu cele trei centre, România va avea 60 de paturi de mari arşi, ceea ce este ”o situaţia acceptabilă”, care ne apropie de media europeană, susţine demnitarul.

Alexandru Rafila: În doi ani vom avea trei spitale de mari arşi

Ministrul a spus despre centrele de mari arşi din România că se lucrează la toate trei.

”Sunt în construcţie, cel mai avansat este cel de la Timişoara (...) A început să se construiască şi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii şi încă unul la Tg Mureş.

Vom semna contractul în cursul acestui an şi finalizarea lor va fi în cursul anului 2025. Probabil că vor fi primele mari investiţii în sănătate care vor fi gata în prima jumătate a anului 2025”, a afirmat Alexandru Rafila, conform News.ro.

Citeşte şi: Răniții din explozia de la Crevedia, duși în Vest. Fără spital de mari arși la 8 ani de la Colectiv

Ministrul Sănătăţii afirmă că, în prezent, România tratează mari arşi la Bucureşti, Iaşi şi Timisoara, având 34 de paturi, dintre care 10 paturi pediatrice.

”Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 8 ani, cel puţin pentru oamenii cu bună credinţă şi care văd cum sunt trataţi pacienţii arşi în România în momentul de faţă. Avem oameni antrenaţi (...)

Ceea ce este pentru mine cel mai important este modul de organizare şi personalul care este antrenat. E clar că lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile de transfer”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii, precizând că, după Crevedia, în 24 de ore au fost transferaţi în afara ţării toţi cei care nu puteau fi trataţi aici.

Citeşte şi: Neputința după Colectiv: cinci ani, opt miniștri ai Sănătății, doar 13 paturi noi pentru mari arși

Întrebat care ar fi necesităţile României, care are 10.000 de mari arşi pe an, ministrul a declarat: ”Nicio ţară nu poate să facă centre de mari arşi care aşteaptă să se întâmple un incident major ca să fie internaţi pacienţii.

Cu cele încă vreo 20 şi ceva de paturi ajungem la 60 de paturi, este o situaţie acceptabilă care poate să gestioneze această situaţie”.

Ministrul afirmă că cele 60 de paturi de mari arşi vor aduce România aproape de media europeană. Alexandru Rafila crede căm este nevoie de o campanie de informare, pentru reducerea numărului accidentelor şi incidentelor în urma cărora rezultă mari arşi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te