ALERTĂ Primul caz de gripă aviară, detectat la lucrători ai unei ferme de păsări din Rusia

DE Adina Mutăr | 20.02.2021 - 18:05
sursă philnews.ph

Un nou tip de gripă aviară a fost detectat la șapte lucrători ai unei ferme de păsări din sudul Rusiei, a declarat, sâmbătă, șeful Serviciului Federal de Supraveghere a Protecției Drepturilor Consumatorilor, Anna Popova.

SHARE

„Specialiștii de la Vector Center au izolat materialul genetic al acestui tip de gripă aviară la șapte lucrători ai unei ferme de păsări din sudul Federației Ruse, unde a fost înregistrat un focar în populația de păsări în decembrie 2020", a spus Popova.

Acesta este primul caz confirmat de infectare a oamenilor cu virusul gripei aviare A (H5N8) la nivel mondial.

Potrivit acesteia, toate măsurile pentru protecția oamenilor și animalelor au fost puse în aplicare, toate riscurile au fost reduse la minimum și situația este sub control.

„Toți cei șapte pacienți sunt în stare bună de sănătate, evoluția clinică a bolii a fost foarte ușoară. Cu toate acestea, specialiștii au descoperit anumite mutații ce i-au permis să infecteze corpul uman și un răspuns imun la întâlnirea cu acest virus la toți cei șapte lucrători” a subliniat Popova.

Rusia a trimis Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) informațiile privind primul caz de infectare a oamenilor cu noua gripă aviară, a precizat Anna Popova. 

„Datele privind primul caz de infecție a oamenilor cu gripa A (H5N8) au fost deja trimise către Organizația Mondială a Sănătății, imediat ce am văzut rezultatele de laborator”, a spus ea. .

„Vector Center al Serviciului Federal de Supraveghere pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor și Bunăstarea Umană a adăugat deja la baza de date internațională GISAID datele secvențiale ale  genomului virusului А (H5N8) cu acele mutații care i-au permis să traverseze bariera interspecie ," ea a adăugat.


Cazuri de transmitere a noului virus al gripei aviare între oameni nu au fost încă înregistrate, a precizat Popova.

„Până acum putem vedea că noul agent al gripei aviare A (H5N8) este capabil să se transmită de la păsări la oameni - a trecut bariera interspecie. Cu toate acestea, nu am constatat că această versiune a virusului gripal este transmisibilă de la om la om”, a spus ea, adăugând că „timpul va arăta dacă mutațiile ulterioare îi vor permite să treacă și această barieră”.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.