Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,16 %
Marcel Ciolacu 20,33 %
95,29 %
Elena Lasconi 17,90 %
George Simion 14,18 %
Click aici pentru rezultate complete

Adrian Marinescu: În maximum o săptămână, orice pacient cu HIV - SIDA intră pe tratament

DE Mona Lazăr | Actualizat: 03.07.2024 - 15:28
Adrian Marinescu:  În maximum o săptămână, orice pacient cu HIV - SIDA intră pe tratament FOTO Facebook
Adrian Marinescu: În maximum o săptămână, orice pacient cu HIV - SIDA intră pe tratament FOTO Facebook

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, susține că tratamentul este la îndemână în România pentru orice pacient diagnosticat cu HIV - SIDA, acesta fiind disponibil în aproximativ o săptămână.

SHARE

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, susține că tratamentul este la îndemână în România pentru orice pacient diagnosticat cu HIV - SIDA, acesta fiind disponibil în aproximativ o săptămână. 

Adrian Marinescu a participat miercuri online la dezbaterea "Infecţia HIV în România - prevenire, diagnostic, tratament, protecţie socială" - organizată de Federaţia UNOPA în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Centrul Român HIV/SIDA, Academia Europeană HIV/SIDA şi Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer" al Academiei Române.

Citește și: Care români vor beneficia de analize gratuite, pentru depistarea cancerului, hepatitei şi SIDA

"Putem să spunem că în România (...) lucrurile se întâmplă în felul următor: dacă am un diagnostic astăzi pentru pacientul cu HIV - SIDA, cel mai repede probabil, în maximum o săptămână, acel pacient intră pe tratament. Putem să spunem că avem un tratament care este la îndemână pentru orice pacient care este diagnosticat. Din păcate, problema pe care o avem este legată de sub-diagnosticare, pentru că este evident că sunt şi pacienţi, şi aici vorbim despre consumatorii de droguri, vorbim de cei care poate nu au un acces facil la sectorul medical, ajung să nu facă un screening suficient de dinamic, ajung să nu fie testaţi suficient de des în aşa fel încât nu avem un diagnostic", a spus medicul.

Adrian Marinescu:  În maximum o săptămână, orice pacient cu HIV - SIDA intră pe tratament

El a afirmat că sunt locuri în ţară unde evaluarea acestor pacienţi nu se face "chiar cum ar trebui".

În opinia medicului, centrele regionale ar trebuie să aibă un rol mult mai important.

"Putem să discutăm despre evaluările pacienţilor seropozitivi şi să spunem că, din păcate, sunt locuri în ţară unde nu se face evaluarea poate chiar cum ar trebui, poate uneori se amână aceste evaluări. (...) Centrele regionale, din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă un rol mult mai important. Nu spun că nu au activitate intensă, dar spun că aceste centre regionale trebuie să se ocupe de spitalele pe care le au arondate şi lucrurile acestea să se vadă în mod real", a spus Marinescu, arată Agerpres.

Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a afirmat că elevii şi tinerii "nu mai ştiu" ce este HIV, cum trebuie să se protejeze de HIV, lucru care ar trebui remediat.

Citește și: SIDA ar putea fi eradicată în doar câțiva ani. Anunțul făcut de o agenție ONU: „Avem o soluție”

Petre a amintit că profilaxia pre-expunere HIV nu este încă accesibilă în România nici gratis, nici cu bani, iar testarea gratuită este accesibilă "destul de greu".

"Tratamentul şi accesul la servicii medicale - încă avem pacienţi care au întreruperi de tratament şi anul acesta. Nu foarte mari, câteva zile, dar problema este legată de sistemul care trebuie să asigure această continuitate. Am avut probleme în câteva judeţe. S-au rezolvat cu intervenţia noastră şi a ministerului, medicilor din judeţele respective. Ne dorim să dispară aceste probleme. Există problemă de finanţare. (...) Aici sperăm să obţinem răspunsuri legate de finanţarea pentru a doua parte a anului. Sunt semne mari de întrebare legate de acest lucru", a spus Iulian Petre.

Potrivit acestuia, este necesară o campanie de conştientizare publică şi de reducerea stigmatului celor care au această boală.

Directorul executiv UNOPA a citat o cercetare realizată de către Institutul de Antropologie al Academiei Române pentru UNOPA la care au răspuns 358 de persoane cu HIV.

"La întrebarea dacă au beneficiat vreodată de pensie de invaliditate, aproape 70% dintre ei au spus că da. Dacă au auzit de modificările criteriilor medicale - aproape două treimi au spus că da. (...) Peste 90% dintre ei spun că angajatorii evită să angajeze persoane care trăiesc cu HIV", a arătat Petre. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te