Varianta, cunoscută ca B.1.X sau B.1.640, a fost raportată pentru prima dată de ziarul francez Le Telegramme, după ce luna trecută a infectat 24 de persoane la o școală din Bretania. Școala a fost nevoită să închidă 50% din clase.
Deși situația este acum sub control și nu au mai fost găsite cazuri în Franța de la 26 octombrie, varianta rămâne sub supraveghere.
Câteva cazuri au fost descoperite și în Regatul Unit, Elveția, Scoția și Italia, deși varianta Delta și subvariantele sale continuă să fie tulpinile dominante.
Citește și
INSP: Riscul de a muri de COVID-19 este de peste 20 de ori mai mare în cazul celor nevaccinaţi
Austria ia în calcul carantinarea totală a persoanelor nevaccinate anti-COVID
Prof. Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan, care este originar din Franța și se consultă în mod regulat cu oficialii francezi din domeniul sănătății, a explicat că varianta B.1.640 are câteva mutații fără precedent.
Una este la proteina spike, care este cea care permite virusului să intre de celula umană și să înceapă procesul de infecție, are unele ștergeri.
Se crede că varianta a venit din Africa.
„Această variantă exemplifică faptul că, dacă lăsați o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească și va duce la mai multe variante”, a spus Cohen.
Încă nu se știe dacă noile mutații fac virusul mai infecțios sau îl va face mai puțin eficient.