260 milioane de euro din PNRR merg către lupta cu infecțiile nosocomiale din spitale

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.05.2023 - 15:45
Ministrul Alexandru Rafila a aprobat 260 milioane de euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale din spitale - Foto: Inquam Photos, Ilona Andrei
Ministrul Alexandru Rafila a aprobat 260 milioane de euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale din spitale - Foto: Inquam Photos, Ilona Andrei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a aprobat 260 milioane de euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale din spitale.

SHARE

Banii vor fi investiți în dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie, pentru înființarea saloanelor cu un singur pat în vederea izolării pacienților cu infecții grave și pentru achiziționarea de echipamente destinate reducerii încărcăturii microbiene în spitale.

”Investițiile în spitalele din România reprezintă o prioritate pentru mine și pentru echipa Ministerului Sănătății.

Prin intermediul acestui apel de proiecte din cadrul PNRR, vom asigura dotarea corespunzătoare a laboratoarelor de microbiologie, în vederea determinării rapide a factorilor patogeni și vom sprijini spitalele să achiziționeze echipamente de înaltă calitate în vederea reducerii riscului de infecții asociate actului medical.

Citește și: Rafila, despre cumulul pensiilor speciale cu salariul: Cât timp este legal nu văd o problemă

Prioritatea mea ca ministru este să asigurăm cele mai performante servicii medicale pentru cetățeni. Sănătate pentru oameni!”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În cadrul apelului de proiecte au fost înregistrate 212 solicitări de finanțare, iar în urma evaluării acestora, în ordinea punctajului și în limita bugetului alocat, echipa Ministerului Sănătății a validat pentru finanțare 114 proiecte.

”Ținând cont de importanța acestui segment, împreună cu echipa, am reușit să creștem finanțarea semnificativ, de la minim 25 de spitale cât era prevăzut în PNRR, la 114”, a completat ministrul Rafila.

De menționat este faptul că indicatorul proiectului, impus de Comisia Europeană, era de a asigura finanțarea pentru minim 25 de obiective de investiții.

Citește și: Două spitale noi în Constanța, prin PNRR. „Până astăzi, Constanța a fost Cenușăreasa finanțărilor”

După cum a ținut să remarce și Secretarul de Stat din minister, Dr. Alexandru Rogobete, din punct de vedere tehnic, proiectul a decurs fără blocaje.

“Ne-am bucurat să primim un număr atât de mare de solicitări de finanțare bine concepute, care evidențiază nevoia acută de investiții în unitățile sanitare publice din România.

Cele 114 proiecte aprobate pentru finanțare, au fost publicate pe pagina de web a Ministerului Sănătății, iar în cel mai scurt timp vom demara procedurile tehnice de semnare a contractelor de finanțare.

Pentru reducerea întârzierilor, încurajăm toți beneficiarii să inițieze procedurile de achiziție publică cu clauză suspensivă. Mulțumesc serviciului economic și juridic din Ministerul Sănătății pentru promptitudinea și implicarea în realizarea în termen a acestor proiecte”, a detaliat acesta.

Proiectul de 260  milioane de euro este parte a injecției de capital european via PNRR de 2,2 miliarde de euro în sistemul medical românesc, bani atrași în mandatul ministrului Rafila într-un timp record.

“Amintim cele 10 miliarde de lei pentru construirea a 27 de unități spitalicești noi, peste 600 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea a 69 de ambulatorii de specialitate și astăzi, dotarea a 65 de spitale cu echipamente medicale destinate reducerii infecțiilor în valoare totală de 900 de milioane de lei”, a detaliat ministrul Rafila. 

De spus și că procedurile de accesare a fondurilor europene nerambursabile au fost mult simplificate, iar echipa tehnică, sub coordonarea Laurei Petcu, Director General Adjunct în cadrul Direcției PNRR, a reușit finalizarea evaluării înainte de termenul impus de Comisia Europeană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te