Două spitale noi în Constanța, prin PNRR. „Până astăzi, Constanța a fost Cenușăreasa finanțărilor”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.04.2023 - 16:32
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, primarul Constanței Vergil Chițac și președintele CJ Constanța Mihai Lupu au semnat contractele pentru două spitale noi în Constanța. - Foto: Ministerul Sănătății

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, primarul Constanței Vergil Chițac și președintele CJ Constanța Mihai Lupu au semnat contractele de finanțare pentru construcția a două spitale noi în municipiu, în valoare de 1,4 miliarde de lei.

SHARE

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă a subliniat nevoia urgentă de investiții în sistemul sanitar din Constanța, cu ocazia evenimentuluii organizat la Spitalul Militar ”Carol Davila” din București:

”Până astăzi, Constanța a fost Cenușăreasa alocărilor bugetare și strategiilor de dezvoltare din domeniu sanitar. Veșnic amăgit cu promisiuni de spital regional și alte basme, județul de la malul mării a rămas fără nici un centru public de tratament pentru afecțiuni oncologice. Inadmisibil”, a declarat deputatul PNL, Bogdan Huțucă. 

Valoarea investițiilor pentru cele două spitale noi din Constanța se situează aproximativ în jurul sumei de 300 de milioane de euro, ceea ce pune Constanța pe primele locuri din țară la capitolul finanțări din PNRR pe segmentul sănătate. 

”Cred că suntem pe primele locuri din țară în ceea ce privește valoarea brută a investițiilor pe componenta de sănătate din PNRR. Aproape 300 de milioane de euro. Este firesc pentru că județul Constanța și implicit municipiul are un mare deficit în ceea ce înseamnă asigurarea de servicii medicale în sistem public”, a mai spus deputatul PNL. 

”Trebuie să subliniem faptul că fără aceste proiecte scrise repede, bine, realist și profesionist de cele două administrații liberale, de la județ și de la municipiu, în 2026 nu am fi avut posibilitatea să construim două spitale noi”, a mai adăugat Bogdan Huțucă. 

”Este un proiect mai mult decât necesar. Este obligatoriu”, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac.

”Și mă bucur nespus de mult că se transformă în realitate. Policlinica Municipală de Cardiologie și Oncologie este rodul eforturilor tuturor oamenilor din Primăria Constanța și al tuturor constănțenilor”, a mai subliniat acesta. 

”Acest nou spital (de cardiologie, n.r.) va avea rolul de a astupa un gol imens pe care îl are paleta serviciilor medicale din municipiul nostru și va diminua considerabil dependența pacienților de celebrul „tren spre București”.”, a continuat Vergil Chițac. 

”Mulțumesc Guvernului României și domnului prim-ministru Nicolae Ciucă. Îi mulțumesc domnului ministru Alexandru Rafila pentru sprijin și cooperare. Mulțumesc, de asemenea, pentru ajutorul pe care l-am primit pe plan local din partea autorităților județene și din partea colegilor din PNL Constanța. Sunt recunoscător, de asemenea, Consiliului Local și fiecărui constănțean în parte. Deloc în ultimul rând, îi felicit pe toți angajații Primăriei Constanța pentru acest proiect”, a specificat Vergil Chițac.

Fianțarea din PNRR prevede două construcții noi de unități sanitare la Cosntanța: 

- Departamentul ”Sănătatea mamei și copilului”, cu secțiile aferente de Obstretrică-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie pediatrică care vor funcționa în cadrul Spitalului Județean Constanța, cu o valoare totală de 175 de milioane (TVA inclus), destinat mamelor și copiilor, cu 350 de paturi. 

- Spital nou de cardiologie și oncologie, cu o valoare totală a investiției de aproximativ 103,2 milioane de euro. Unitatea sanitară va fi pe o suprafață de 19.660 mp în municipiul Constanța. Clădirea va avea regimul de înălțime D+P+3E și o suprafaţă construită de 2.991,00 mp și va dispune de ambulatoriu cu paturi de zi (40 paturi) și spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 paturi). Valoarea investiției plasează spitalul în top-ul investițiilor din PNRR pe componenta sănătate. 

Ambele obiective au un termen de execuție de 3 ani. Prin urmare, până la jumătatea anului 2026 Constanța ar putea avea două noi spitale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te