”Este un gest de recunoaştere a creaţiei ilustrului nostru compozitor George Enescu, care a trăit şi a creat aici Rapsodiile Române, aici, în Arodismentul 9. Este, de asemenea, un gest de recunoaştere al relaţiilor culturale dintre România şi Franţa şi este, de asemenea, un moment în care trebuie să subliniem că prietenia româno-franceză nu se manifestă şi nu reprezintă un model pentru tot ceea ce reprezintă astăzi ţările noastre în Uniunea Europeană, ci are rădăcini istorice”, a spus premierul
â
Nicolae Ciucă a arătat că este convins că românii care lucreqază, care trăiesc, care învaţă astăzi în Paris se vor bucura şi vor fi mândri să treacă prin Piaţa George Enescu şi să-şi aducă aminte ceeea ce el împărtăşea cu cei cu care se întâlnea, cu cei cu care colabora la vremea respectivă şi anume ”Lumea trebuie să cunoască ţara mea aşa cum este ea. Peste tot pe unde mă duc nu uit că asta e prima mea datorie”. Acestea erau cuvintele pe care George Enescu le împărtăşea cu cei care nu cunoşteau România”. a afirmat şeful Executivului.
Citește și: A fost făcută prima referire la Schengen în Consiliul European de preşedinta Parlamentului European
Premierul a mai spus că este foarte important să sublinieze că nu cu mult timp în urmă am avut onoarea să găzduim vizita preşedintelui francez în România.
Citește și: Premierul Nicolae Ciucă: România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la OCED
”Vizita a avut loc într-un momemnt în care Franţa a luat o decizie foarte importantă, de a prelua responsabilitatea de naţiune-cadru pentru battlegroup-ul NATO desfăşurat în România. Nu este un moment să vorbim despre măsurile şi cooperarea bilaterală pe linie de apărare, dar am vrut să leg acest aspect de ceea ce George Enescu spunea atunci când vorbea despre modul în care el şi-a servit ţara: Mi-am servit ţara cu armele mele, pana, vioara şi bagheta. Este bine ca în astfel de momente există şi astfel de arme cu care putem să ne servim ţara, aşa cum au făcut iluştrii noştri precedesori”, a mai spus premierul în cadrul ceremoniei.
Inaugurarea Pieţei George Enescu din Paris este un moment simbolic în relaţiile culturale româno-franceze, ce se înscrie în demersurile Statului român de omagiere a românilor iluştri care au locuit şi activat în străinătate. George Enescu a locuit şi creat opere reprezentative în Paris, locuind în cel de-al 9-lea sector (arrondissement) unde se află noua piaţă ce îi poartă numele. Decizia Primăriei Parisului a fost luată în 2021 -„Anul Enescu” (când s-au aniversat 140 de ani de la naşterea compozitorului), ca urmare a demersurilor susţinute ale Ambasadei României la Paris, în cooperare cu autorităţile locale.
În cadrul ceremoniei de inaugurare au susţinut intervenţii Prim-ministrul României. precum şi reprezentanţii Primăriei Parisului şi arondismentului 9, iar muzicieni de origine română, renumiţi în Franţa, au interpretat operele lui George Enescu la vioară. A fost difuzată, de asemenea, Rapsodia Română în interpretarea Orchestrei Naţionale a Franţei, conduse de maestrul Cristian Măcelaru, totodată director artistic al Festivalului Enescu de la Bucureşti, scrie News.ro.