Premierul Nicolae Ciucă: România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la OCED

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.12.2022 - 14:43
Nicolae Ciucă- Foto: FACEBOOK

Miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

SHARE

Şeful Executivului de la Bucureşti a participat, joi, în cadrul vizitei de la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor (IEFA), "Tackling Growing Disruption".

"Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO.

Citește și: Cod galben de inundații în mai multe județe din țară. Avertizarea intră în vigoare de mâine

Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă", a afirmat Nicolae Ciucă.

Citește și: Actorul care l-a „vânat” pe Iuliu Moldovan s-a întors din morți și s-a călugărit. Torturat de mineri

El a menţionat pandemia de COVID, care a avut repercusiuni în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare şi producţie, urmată de criza energetică şi impactul războiului din Ucraina.

Referitor la criza din Ucraina, el a făcut apel la susţinere din partea mediului de afaceri şi a societăţii civile.

"România oferă o platformă solidă de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, un centru de asistenţă umanitară pentru Ucraina, cea mai eficientă poartă de acces pentru tranzitul cerealelor ucrainene către restul lumii, un refugiu sigur (safe haven) pentru afacerile ucrainene care pot şi doresc să se mute temporar. Cu toate acestea, niciun guvern nu va putea acorda un sprijin consistent şi pe termen lung fără a avea de partea sa mediul de afaceri şi societatea civilă. Vă invit pe toţi să vă implicaţi în continuare cu sprijin financiar, proiecte, iniţiative care să permită Ucrainei să câştige războiul", a mai declarat Ciucă.

Lecţia învăţată în ultimele luni, a subliniat premierul, este că dialogul, cooperarea şi solidaritatea sunt esenţiale nu numai pentru apărarea valorilor şi a modului nostru de viaţă, ci şi pentru consolidarea rezilienţei noastre.

În context, pe componenta de energie, premierul a arătat că miza principală, în acest moment, este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul din Rusia.

"Din februarie, Uniunea Europeană a fost nevoită să-şi accelereze căutarea de rute şi surse alternative de energie. Este foarte clar acum că parteneriatul transatlantic nu are doar o componentă de securitate şi apărare, ci şi o dimensiune energetică foarte puternică. Statele Unite contribuie la furnizarea de GNL pentru a înlocui o treime din contractele existente cu Rusia până la începutul conflictului.

O mobilizare fără precedent stimulează construirea unei noi infrastructuri energetice pentru a conecta Europa de Nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Din România până în Centrul Europei, din Polonia până în Grecia, sunt operaţionale noi terminale şi interconexiuni GNL. Acesta este cel mai potrivit răspuns pentru cetăţenii noştri care doresc ca liderii să acţioneze şi să răspundă nevoilor lor cu determinare şi ingeniozitate", a evidenţiat Ciucă.

Totodată, a spus el, în contextul actual, în faţa unor crize suprapuse, tranziţia energetică ar trebui să rămână un obiectiv ambiţios.

"În acelaşi timp, trebuie evitată presiunea suplimentară asupra industriei şi economiei. Acesta este motivul pentru care România a continuat să parieze pe energia nucleară, în timp ce resursele noastre de gaze naturale din perimetre offshore şi onshore vor sprijini ca surse de tranziţie. Ne pregătim tranziţia energetică, cu o preferinţă vădită pentru o progresie lină", a mai afirmat Ciucă.

Acesta a marcat şi importanţa tranziţiei digitale.

"În România, ne axăm pe digitalizarea serviciilor publice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Obiectivul principal este de a contribui la transformarea profundă a economiei, administraţiei publice şi societăţii, sporind performanţa şi eficienţa în sectorul public, prin crearea de valoare bazată pe digitalizare, inovare şi tehnologii digitale.

Într-o societate şi o economie digitalizate, componenta de securitate cibernetică este crucială. Dincolo de capacităţile naţionale, România va găzdui şi Centrul european de competenţă în materie de securitate cibernetică. Acest lucru este de o importanţă deosebită, având în vedere războiul din Ucraina şi riscul intensificării ameninţărilor hibride", a punctat Ciucă.

Şeful Executivului a mai declarat că războiul, criza energetică şi alimentară, inflaţia ridicată nu sunt veşti bune, dar România are soluţii la îndemână.

"În cazul României, eforturile sunt canalizate spre investiţii şi sprijin pentru cei mai afectaţi de crize. (...) Pe termen lung, principalul factor care va influenţa evoluţia PIB-ului este acumularea de capital, prin continuarea implementării unor proiecte de investiţii viabile şi demararea unora noi, impulsionate în mare măsură prin fonduri UE. De aceea, una dintre priorităţile principale ale Cabinetului meu este de a avea o colaborare deschisă între investitori şi Guvern în vederea găsirii împreună a celor mai bune soluţii de dezvoltare", a transmis Ciucă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te