VIDEO Pensiile nu se vor majora cu 40%. Orban: Le creștem cu cât este posibil

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.06.2020 - 09:58

Premierul Ludovic Orban a declarat, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE, că nu ia în calcul majorarea pensiilor cu 40%, așa cum a lăsat PSD în lege, pentru că economia nu poate susține o astfel de povară financiară.

SHARE

„Nu sunt bani pentru orice solicitare de bani. Guvernăm într-o perioadă de criză epidemiologică, care a creat o criză economică, globală, care a afectat principalii noștri parteneri, SUA și Europa.

Noi avem 80% din schimburile comerciale cu țări din Uniunea Europeană, afectate la rândul lor de criza economică și asta a amplificat consecințele crizei economice, prin scăderea cererii europene.

Peste acestea, a venit și o secetă cum nu am avut de zeci de ani, care a afectat grav sud estul României și Moldova.

Se mai adaugă legiferarea parlamentară, care generează săptămânal acte care atrag noi cheltuieli și reduc veniturile bugetare. Ne luptăm cu acestea, atacăm la Curtea Constituțională”, a avertizat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că pensiile vor fi majorate din toamnă, dar nu cu un procent de 40%, așa cum prevede o lege lăsată de PSD înainte de a pierde guvernarea. 

„Pensiile vor crește, dar în funcție de realitățile economice, pe baza unei analize la 6 luni, conform legii responsabilității fiscal bugetare și pe baza prognozelor.

Vrem să creștem pensiile, dar în conformitate cu puterea reală de a le plăti. Pentru că vrem să le și plătim, nu să ne facem că le creștem în an electoral și după aia să ne trezim că nu mai putem sau că trebuie să consumăm toți banii pe care-i încasăm la buget”, a menționat Ludovic Orban, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.

Întrebat dacă nu se teme de consecințe electorale pentru PNL dacă nu mărește pensiile cu 40%, Ludovic Orban a răspuns că nu are ce face.

„Dacă unii dintre pensionari vor fi nemulțumiți de procentul cu care creștem pensiile, le spun de acum: le creștem cu cât este posibil.

Dacă creșterea pensiilor va fi făcută cu 40%, va putea fi suportată anul acesta, dar anul viitor generează un impact extrem de mare asupra bugetului, de peste 35 de miliarde de lei. Asta înseamnă ca va trebui să renunțăm la investiții. Ceea ce nu este posibil”, a precizat premierul.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.