VIDEO Lecția anti-UE a lui Dăncilă: a votat pro-Rusia, în Parlamentul European, alături de Le Pen

DE Ramona Ursu | Actualizat: 07.05.2019 - 16:11
Viorica Dăncilă, pro-UE, dar susținând Rusia

Viorica Dăncilă a votat, în 2015, în calitate de europarlamentar PSD, în favoarea intereselor Rusiei, susținând un amendament prin care i se cerea UE să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei.

SHARE

Alături de Dăncilă au mai votat PSD-iști, dar și extremiști antieuropeni celebri.

Viorica Dăncilă, „ambalată” de PSD drept „fața frecventabilă” a lui Liviu Dragnea, după ce liderul partidului se zbate într-o criză de încredere, pe plan intern și extern, ca urmare a războiului cu Justiția, a fost, ca europarlamentar, unul dintre susținătorii intereselor Rusiei. Asta deși, în prezent, Viorica Dăncilă, propusă de Sputnik drept omul politic al anului 2018, defilează cu atașamentul față de valorile europene, dar și cu reușitele guvernului pe care-l conduce, în cadrul președinției Consiliului UE.

Săptămâna trecută, de exemplu, Viorica Dăncilă i-a reproșat public președintelui Klaus Iohannis că nu a invitat-o la Summitul de la Sibiu, din 9 mai, alături de liderii Europei: „Nu pot să vă spun dacă merg, nu am fost invitată încă. Dacă va exista o invitație, cu siguranță voi merge, dar o invitație la summit, cu toți liderii, pentru că aici este o contradicție: Guvernul României a fost cel care a asigurat organizarea summitului din punct de vedere financiar, președintele Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este premierul, toți miniștrii asigură președinția la Consilii, deci cum să vorbești...

Toate rezultatele, 90 de dosare legislative puse pe masă și încheiate arată o muncă titanică din partea Guvernului și mi se pare, totuși, nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant - este și sărbătoare - ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri din partea... nu numai din partea statelor membre, am văzut că și alte state au făcut referire la acest lucru... să nu fie invitați la summit”, a declarat, în 3 mai, Viorica Dăncilă.

Amendamentul pro-Rusia

Începând cu luna martie 2014, Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri și de sancțiuni economice împotriva Rusiei, ca urmare a intervențiilor militare în Estul Ucrainei și după anexarea ilegală a Crimeii. La un an după aceste evenimente, în martie 2015, odată cu votarea noii rezoluții, Grupul europarlamentar GUE/NGL (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică) a depus un amendament la măsurile împotriva Rusiei. Este vorba despre Amendamentul 11 adus la „Raportul anual al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate către Parlamentul European”.

Propunerea de rezoluție, la Punctul 34, stabilea: „Propunerea de rezoluție sprijină sancțiunile adoptate de UE ca reacție la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și subliniază că acestea sunt redimensionabile și reversibile, în funcție în special de respectarea acordurilor de la Minsk, dar ar putea fi și consolidate dacă Rusia continuă să nu își respecte obligațiile internaționale; invită Comisia să supravegheze punerea uniformă în aplicare a acestora.”

Amendamentul 11 venit din partea Grupului GUE/NGL a fost: „Îndeamnă UE să pună capăt politicii de sancționare a Rusiei, care a dus la un război comercial cu un impact negativ în special pentru IMM-uri și pentru agricultorii și consumatorii din Rusia, UE și țările din vecinătatea estică a UE, inclusiv Ucraina.”

Dăncilă – Le Pen – Salvini au votat la fel

Printre cei care au votat acest amendament antieuropean a fost și Viorica Dăncilă, dar și alți europarlamentari români: Daciana Sârbu (soția lui Victor Ponta, care era președinte al PSD și premier, la acea vreme – 2015), în prezent europarlamentar independent, după ce a demisionat din PSD, Victor Boștinaru (PSD), Maria Grapini (care a fost aleasă, în 2014, în Parlamentul European, ca urmare a alianței PSD-PC), Dan Nica (PSD), Claudiu Ciprian Tănăsescu (PSD),  Ana-Claudia Țapardel (PSD).

De altfel, mare parte din membrii Grupului S&D din Parlamentul European, din care face parte și PSD, a votat pentru susținerea amendamentului depus de Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică. Alături de aceștia, din alte grupuri, au mai votat favorabil și antieuropeni consacrați, precum Marine Le Pen și Matteo Salvini. Amendamentul numărul 11, cel prin care se solicita UE să renunțe la măsurile împotriva Rusiei, a picat la vot, cu 368 de voturi „împotrivă” și 272 „pentru”, iar întreaga Rezoluție a trecut la votul final.

„Fanii” din PSD ai lui Putin

În martie anul acesta, doi europarlamentari PSD – Doru Frunzulică și Maria Zoană – au votat împotriva Rezoluției Parlamentului European de impunere, din partea UE, a sancțiunilor împotriva Rusiei. Alături de aceștia, alți patru europarlamentari români - Maria Grapini, Dan Nica, Claudia Țapardel și Andi Cristea - au votat pro-Rusia, însă aceștia și-au schimbat imediat votul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te