VIDEO Klaus Iohannis: Ca în întreaga Europă, ne confruntăm cu creșterea cazurilor de COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.10.2020 - 19:03
Iohannis / presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis susţine luni, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, transmite Administraţia Prezidenţială.

SHARE

Declaraţiile şefului statului vin în contextul în care luni, în Bucureşti, rata de incidenţă a infectărilor a ajuns la 3,19 la mia de locuitori, iar Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis măsuri speciale începând din această noapte.

 
 

DECLARAȚII

”Vreau să mă refer şi la situaţia epidemiologică actuală. Din nefericire, şi noi ne confruntăm cu o creştere accentuată a numărului de cazuri. Capitala a depăşit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureştiul în scenariul roşu. Alte localităţi sunt aproape de acest prag. Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autorităţile lcoale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa”, a declarat preşedintele.

El a criticat faptul că în Bucureşti nu a existat un plan coerent pentru astfel de situaţii, apreciind că atitutdinea prefectului Gheorghe Cojanu nu poate rămâne fără urmări.

”E de neînţeles, deşi am văzut o creştere a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări”, a subliniat Iohannis.

În opinia sa, cetăţenii sunt parteneri ai autorităţilor, iar autorităţile au obligaţia de a-i respecta.

”Asta înseamnă comunicarea clară şi unitară a deciziilor. Informarea din timp şi predictibilitate atunci când sunt necesare decizii care influenţează viaţa cetăţenilor. Presiunea pe spitale a crescut la cote uriaşe. Trebuie să acţionăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical”, a conchis preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie şi, evident, şi şcolile, şi că e clar să s-au luat decizii bune, dar s-au făcut şi erori, admiţând că şi el, şi autorităţile, învaţă din mers. Întrebat în legătură cu faptul că tabletele promise nu au ajuns la elevi, preşedintele a răspuns că au început achiziţiile. dar că din varii motive ele nu au fost duse la bun sfârşit, însă lucrurile se vor rezolva.

” Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie şi evident şi şcolile. E clar să s-au laut soluţii bune, dar s-au făcut şi erori. Şi eu şi autorităţile învăţăm din mers. Dar nu cred că e cazul să mergem cu aceste evaluări – că totul este haotic. Există excepţii şi ele trebuie corectate,, a declarat preşedintele.
 
Chestionat în legătură cu faptul că în urmă cu 10 zile spunea că elevii sunt în siguranţă la scoală, iar acum şcolile sunt închise în mai multe judete şi în Bucureşti şi cu faptul că nu există încă acele tablete promise, unii copii neputând participa la cursuri, dar şi cine se face vinovat că există aceste lipsuri şi cine trebuie să si le asume, Iohannis a replicat: ”Guvernul lucrează la aceste chesiuini şi în fiecare zi mai apare câte un progres şi lucrurile se vor rezolva. Trebuie să ne obişnuim cu faptul că această pandemie ne-a luat pe nepregătite. Când a venit pandemia la noi, rezervele erau pe zero. Aşa le-a lăsat Guvernul PSD pe zero. De atunci gestionăm pandemia, acolo unde ar fi trebuit să existe o rezervă. S-a început cu achiziţiile de tablete. Din varii motive ele nu au fost duse la bun sfârşit, însă lucrurile se vor rezolva”.

Premierul Ludovic Orban intenţionează să-l demită pe Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Traian Berbeceanu ar fi luat în calcul să fie înlocuitorul. Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat, pentru News.ro, că la nivelul MAI a dispus „o evaluare a activităţii Instituţiei Prefectului Bucureşti de către Directia Generală pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului”. (news.ro)

Conform deciziei Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, de la ora 00.00 din 20 octombrie purtarea măştii va fi obligatorie în spaţiile publice deschise de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, restaurantele şi cafenelele vor fi închise în interior, cinematografele, sălile de spectacole şi jocurilor de noroc vor fi şi ele închise, iar toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul roşu, inclusiv creşele şi universităţile de stat şi private.

Anterior, şeful Executivului a precizat, chestionat dacă e luată în considerare carantinarea unor zone din Bucureşti, că speră să nu ajungem acolo şi trendul infectărilor să scadă.

Referitor la o posibilă amânare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Orban a spus: „Alegerile s-au ţinut în toate ţările. Orice zi în care actualul parlament dominat de o majoritate toxică PSD rămâne în funcţiune provoacă grave deservicii ţării”.

Chestionat ce se va întâmpla după cele 14 zile de restricţii, în a 15-a zi, prim-ministrul a răspuns: „Se va face evaluarea, din această cauză se instituie pe 14 zile, în cazul în care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activităţile care au fost restricţionate. Am considerat că trebuie să curgă un interval de 14 zile pentru că toate aceste măsuri să dea efecte pentru stoparea răspândirii virusului”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.