VIDEO Iohannis: „Criza energetică provocată de Rusia va face ca prețurile să crească în continuare”

DE Daniel Toșa | 29.06.2022 - 11:05
VIDEO Iohannis: „Criza energetică provocată de Rusia va face ca prețurile să crească în continuare”/FOTO: Facebook/Administratia prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Summitul NATO de la Madrid că se așteaptă ca prețurile la energie să crească în continuare pe fondul crizei energetice provocate de Rusia. De asemenea, șeful statului se așteaptă la o consolidare semnificativă a Flancului Estic.

SHARE

Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Ne așteptăm la o consolidare semnificativă a Flancului Estic.

Ne așteptăm la transformarea grupurilor de luptă în brigăzi de luptă, deci, o creștere a numărului de militari aliați în România. Dacă se ia decizia completării la nivel de brigadă, vor fi mulți mai mulți militari, însă aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte.

Ne așteptăm ca Marea Neagră să fie definită de NATO drept zonă de interes strategic.

Rusia, pericolul principal pentru NATO

Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată zonă de pericol. În context, ne așteptăm ca elemente de echipament militar cu mobilitate scăzută să fie prepoziționate - să se afle deja aici.

Citește și: VIDEO NATO pune 300.000 de soldați în stare de alertă maximă din cauza amenințării Rusiei

Am convenit alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare începând cu bugetul pe 2023, iar această alocare va continua cel puțin 10 ani. O parte din bani va merge către investiții în sectorul de apărare.

Criza energetică va continua

Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și, din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conștienți că această dependență de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se poate de o săptămână pe alta, potrivit Agerpres.

Citește și: VIDEO UE a început livrarea a 90 de camioane off-road pentru a sprijini armata Ucrainei. Cât costă

O bună parte din gaz și petrol vine "pe țeavă", cum se spune, iar aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz. Același lucru se va întâmpla, probabil, și pentru achiziția de petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta.

Însă și furnizorii de gaz și de petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și, așa cum arată lucrurile, vor crește în continuare”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.