VIDEO Fosta șefă a Funcționarilor: „Depolitizarea sistemului public nu poate fi realizată”

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 18.02.2021 - 11:53
Fotografie cu rol ilustrativ. Foto ANFP
Fotografie cu rol ilustrativ. Foto ANFP

Instituțiile statului român sunt acaparate de „baroni” care au construit în ani de zile rețele proprii, pe care se bazează pentru a rămâne la butoane, confirmă și fosta șefă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP)

SHARE

„Baronii instituționali” sunt în sistem de zeci de ani, timp în care au construit rețele puternice cu oameni de încredere, pe care îi controlează, pe care se bazează și care le rezolvă problemele. 

Violeta Vijulie, fosta șefă a ANFP, susține într-un interviu pentru Newsweek LIVE că există o soluție pentru „eliberarea” instituțiilor de stat de sub controlul „baronilor instituționali”. 

„Problema poate fi rezolvată prin mobilitatea oamenilor din sistem. De exemplu, un funcționar public nu ar trebui să stea pe o funcție de director sau de secretar general mai mult de 4-5 ani de zile.

Cinci ani, eventual, ca să fie mai mult cu un an decât ciclul electoral, să nu existe dubii.

Când stai director pe același post zece ani, e clar că nici nu îți mai dai silința să îți îmbunătățești competențele, că te bazezi pe rețelele pe care le-ai construit.

Dacă o dată la 4 sau 5 ani, primești un alt post, tot de director, dar în alt minister sau în altă instituție publică, pe aceeași specializare – resurse umane, juridic – se creează competivitate și se rup și rețelele”, crede Violeta Vijulie.

Fosta șefă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici afirmă că mobilitatea este posibilă pentru că marea majoritate a instituțiilor de stat au posturi care sunt la fel peste tot: departamente de achiziții publice, de resurse umane, de audit, Corp control, economic.

„Cu o bază de date cu toți bugetarii, se pot identifica posturile disponibile pentru rotirea de cadre.

Pe de altă parte, propunem un concurs național pentru funcționari publici. Acum, concursurile se facla nivelul fiecărei instituții.

Cu noul sistem, se va da un concurs de funcționar public la nivel național, pentru care primește un certificat. Cel care obține certificatul, face parte din corpul funcționarilor publici, fără a fi neapărat angajat undeva.

Abia apoi, va putea fi preluat de către instituții, cu un examen local.

Avantajul este că se vor aplica aceleași criterii de competență pentru toată lumea, la nivel național, nu cum se întâmplă acum, când nivelul de competență variază de la o instituție la alta”, a precizat Violeta Vijulie la Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Statul nu știe câți angajați are. Instituțiile publice refuză să îi declare

Aceasta crede că depolitizarea, invocată ca soluție pentru creșterea competenței instituțiilor de stat, nu poate fi realizată, pentru că partidele vor să își aducă proprii oameni la conducere. 

În schimb, Violeta Vijulie propune profesionalizarea inclusiv a celor numiți politic. 

„Depolitizarea sistemului public nu poate fi realizată. În schimb, putem realiza profesionalizarea sistemului public.

Pe mine nu mă interesează de la ce partid vin oamenii să dea concursul național pentru funcționari publici. Dacă se impun doar oameni bine pregătiți, nu contează de la ce partid vin, căci ei trebuie să aplice legea.

Dar mai e până acolo. Deocamdată, problema e că oamenii nu vin la concursuri organizate de instituții publice, pentru că nu au încredere în sistem. Se tem că acele concursuri sunt măsluite.

Dacă nu ești aproape de sistemul politic sau public, nici nu îți trece prin cap să te înscrii la concursuri. Nici măcar studenții de la facultățile de administrație publică nu au legătură cu administrația publică.

Dar eu spun că oamenii trebuie să se înscrie la concurs, ca să crească concurența”, a declarat fosta șefă a ANFP. 

Noul sistem, al concursului național pentru funcționari publici, va fi introdus abia în 2022, în format restrâns, și din 2023 pentru toată țara. 

„Sistemul public și-a atins limita de competență și nu mai are resurse în interiorul său pentru a se reforma. Deci e nevoie de oameni din mediul privat”, a explicat Violeta Vijulie, la Newsweek LIVE.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te