VIDEO Florin Cîțu: De 1 iunie nu revenim total la normalitate. În ce condiții vom avea o relaxare

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.04.2021 - 22:37
Premierul Florin Cîţu susţine declaraţii de presă la Palatul Victoria.  / gov.ro

„Astăzi am avut o şedinţă şi astăzi putem să vedem cum vom reveni la normalitate", a spus premierul Florin Cîţu la Palatul Victoria. 

SHARE

„Astăzi am avut o şedinţă şi astăzi putem să vedem cum vom reveni la normalitate, de aceea avem acest Comitet interministerial care să pregătească prima bornă. Am spus că de la 1 iunie putem să facem acest lucru dacă avem 31% din populaţie vaccinată. A fost o şedinţă în care s-a aprobat regulamentul, în care le-am spus colegilor mei cum trebuie să lucreze, fiecare minsiter va veni cu o propunere după o consultare cu alte instituţii din subordine. MS şi MAI sunt acolo pentru că toate aceste măsuri trebuie discutate şi filtrate. A fost o întâlnire pe care o aştept de un an de zile, care ne dă speranţă, astăzi începem să ne gândim la revenirea la normalitate. Le-am spus colegilor mei că săptămânal trebuie să se întâlnească, dar pot avea şedinţe extraordinare oricând”, a declarat premierul, citat de news.ro.

Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui potrivit căreia la 1 iunie vor fi prezentate evaluările pentur posibila relaxare, Cîţu a răspuns: ”Are dreptate preşedintele, am dreptate şi eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu vom reveni 100%, dar vom arăta un prim pas, când vom avea rată de vaccinare de 30% şi apoi paşii următori. Soluţia este să ne vaccinăm”.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Premierul este  cel care conduce acest comitet, ca preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că oamenii nu ar trebui să creadă „din greşeală că 1 iunie este data de relaxare totală”, însă a adăugat că este optimist că va fi atins acest obiectiv.

„1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluaţi. Este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Deci, să nu credem, din greşeală, că 1 iunie este data de relaxare totală, nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist şi cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni, în care evaluăm mersul pandemiei. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult şi, în paralel, numărul de vaccinaţi creşte, atunci, cu siguranţă, rând pe rând, vom putea să renunţăm la anumite măsuri sau, invers spus, rând pe rând, vom putea să relaxăm măsurile şi sper foarte mult ca, în plină vară, să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puţine, încât românii vor putea să-şi facă concediul în tihnă”, a declarat Klaus Iohannis, la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.

Din comitetul interministerial fac parte Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP. Ministerele sunt reprezentate la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, în cazul în care şedinţele Comitetului sunt prezidate de vicepreşedinte, iar celelalte instituţii de conducătorii lor.

"Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19", prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial..

Astfel, Comitetul are ca atribuţii: stabilirea domeniilor de intervenţie şi a coordonatorilor acestora, stabilirea acţiunilor prioritare şi a măsurilor specifice, la propunerea ministerelor sau a instituţiilor competente, stabilirea calendarului de implementare, precum şi monitorizarea şi evaluarea îndeplinirii atribuţiilor.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.