Contextul politic era tensionat. După condamnarea fostului premier Adrian Năstase, PSD a reacţionat, dând atacul la DNA. Ritmic, liderii PSD au încercat desfiinţarea DNA.
Au discreditat instituţia, cu campanii de presă parţial justificate, amestecând adevărul cu minciuna, şi au încercat să distrugă cadrul juridic care asigura funcţionarea instituţiei.
Finalmente, sub Liviu Dragnea, au reuşit performanţa negativă să o demită pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA.
Victor Ponta sugera în 2014 desfiinţarea DNA. Care era metoda parşivă folosită de acesta?
La începutul anului 2014, Victor Ponta spunea, despre comunicatul difuzat de Consiliul Judetean Constanta, dupa retinerea presedintelui CJ Nicusor Constantinescu pentru fapte de coruptie, potrivit caruia DNA ar trebui desfiintat:
„Singurul lucru care mi s-ar părea într-adevăr reprobabil ar fi să facă cineva o cerere, să desfiinţăm Biserica. (...) Trăim într-o ţară democratică, unde fiecare poate să îşi spună părerea, fără să îl omorâţi la televizor”.
"Nu am voie să comentez cazuri aflate pe rol", afirma Ponta. Apoi diaboliza, într-o manieră tipică propagandei ruse:
Citeşte şi: Lașitatea lui Ponta: Nu participă la dezbaterea cu Antonescu, Simion, Nicușor Dan. De ce se teme?
"Singurul lucru care mi s-ar părea reprobabil ar fi să facă cineva o cerere, să desfiinţăm Biserica, pentru că ne-am născut cu ea, o avem de 2000 de ani".
Cu alte cuvinte, aceasta sună cam în felul următor:
"DNA nu este important, pentru că nu-l avem de 2.000 de ani, ci de câţiva, poate fi desfiinţat. Importantă e Biserica, ea înseamnă tradiţie, cu ea ne-am născut."
Apoi, Ponta făcea o voltă, trimiţând în derizoriu propunerea PSD Constanţa:
Citeşte şi: Ponta, milionar din avocatură, deși a intrat în Barou prin fals. De ce are interzis să profeseze?
"Restul, ştiţi câte propuneri primim? Să desfiinţăm Parlamentul, să desfiinţăm…".
Apoi, o făcea simultan pe necunoscătorul şi furniza şi informaţii despre o presupusă boală a lui Nicuşor Constantinescu, pe atunci preşedintele CJ Constanţa, din partea PSD, fost jurnalist, din grupul Radu Mazăre - Sorin Strutinsky:
"Nu ştiu ce e în dosarul lui, ştiu foarte bine despre afectiunea gravă pe care o are şi că trebuia să plece, mă bucur că până la urmă l-au lăsat să plece la tratament."
Era exact momentul în care Nicuşor Constantinescu plecase la un aşa-zis tratament în SUA, fugind de procurori, dar până la urmă s-a întors, după ce a publicat pe Internet poze cu el citind un ziar, la o terasă, cu data publicaţiei vizibilă.
Citeşte şi: Dragnea îl „mitraliază” pe Ponta: E un mincinos. Este bolnav. Are această boală de mult timp”
Ponta ataca apoi presa. Emisiunea era una de la Antena 3:
"Trăim într-o ţară democratică, unde fiecare poate să îşi spună părerea, (n.n.: aici e atacul la presă) fără să îl omorâţi la televizor – bună, proastă".
Victor Ponta, la o sesiune în plen a Parlamentului României - Foto: Profimedia Images
Apoi, la final, se deroba de responsabilitate: "Consiliile judeţene nu sunt în subordinea Guvernului şi nu trebuie să imi dea mie raportul".
Dar nu consiliile judeţene erau subiectul, ci organizaţia PSD Constanţa, aflată în subordinea politică a llui Victor Ponta, pe atunci preşedintele PSD.