Joi, informația conform căreia Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut pentru prima dată Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor din turul întâi al alegerilor prezidențiale a stârnit un val de reacții, făcând înconjurul lumii.
Valerius Ciucă, fost judecător Curtea UE, susține CCR: Competiția electorală trebuie să fie onestă
În mediul online s-a vorbit despre o lovitură de stat, organizată de PSD, pentru a o elimina pe candidata Elena Lasconi din cursa pentru Cotroceni, favorizându-l pe Călin Georgescu, dar și despre hotărârea ,,abuzivă” a CCR, sau ,,dictatura” CCR, care ar duce în final la anularea primului tur al alegerilor. Ce spun însă specialiștii în drept constituțional?
Pentru că există mai multe situații posibile, părerile experților sunt împărțite.
Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu declara pentru euronews.ro că turul 1 al alegerilor nu ar trebui neapărat anulat.
,,Sub aspectul anvergurii, nu s-a mai întâmplat așa ceva.
Dar o asemenea decizie a mai fost în 2009, când s-au renumărat și s-au revendicat voturile nule.
Trebuie să se vadă dacă ceea ce reclamă Terheș, că voturile lui Orban au plecat către Lasconi, poate să fie o realitate.
Și evident că ea schimbă locul în clasament. Invalidarea se face atunci când există fraudă majoră care a dus la schimbarea clasamentului.
Aici poate să fie o simplă greșeală, adică dacă cei din secții nu au înțeles că voturile lui Orban trebuie să fie nule și să nu le contabilizezi la altcineva, poate să fie o greșeală.
Părerea mea este că e o greșeală.
Acum nu-i bănuim pe toți cei câteva mii de oameni ai secțiilor de votare că nu știu foarte bine regulile”, preciza acesta.
De asemenea, contactat de reporterii ,,Ziarul de Iasi”, prof.univ.dr. Valerius M. Ciucă, fost judecător în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, profesor de Drept roman, Drept privat comparat si Filosofia dreptului european, cunoscut de altfel ca un critic al CCR, a precizat că, acum, rezonează cu decizia CCR, fiind apărată astfel democrația. ,,Procedează corect CCR-ul, cu renumărarea voturilor.
Și dacă se constată fraude mai mari decât o numărare greșită, cu anularea primului tur de alegeri, pentru că competiția electorală trebuie să fie onestă, nu poate să fie trucată. Ca atare, se impune...”
Continuarea în Ziarul de Iași.