USRPLUS: Senatul e de acord cu Guvernul în conflictul juridic

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.09.2021 - 15:12
Senatul e de acord cu Guvernul în conflictul juridic. Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat marţi că este „inacceptabil" că în Comisia de constituţionalitate a Senatului s-a decis să fie transmis Curţii Constituţionale un punct de vedere favorabil sesizării CCR de către Guvern pe tema moţiunii de cenzură.

SHARE

Preşedinţii celor două Camere trebuie să aibă un punct de vedere propriu în care să apere instituţiile pe care le reprezintă, susține liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu.

PNL vrea să voteze același punct de vedere în Camera Deputaților pentru a fi trimis către CCR. Moșteanu susține că liberalii au această inițiativă împreună cu PSD, iar că documentul nu a fost consultat în prealabil cu altcineva.

„Orban a dat bir cu fugiții. PNL și PSD bagă acum pe ordinea de zi în Biroul Permanent, pe șestache, punctul de vedere al Camerei Deputaților către CCR. Document pe care nu l-a văzut nimeni în afară de ei. Încă un blat ordinar. E mai rău ca pe vremea lui Dragnea”, scrie Ionuț Moșteanu, pe Facebook.

Anterior, acesta se declarase revoltat de poziția Senatului față de conflictul constituțional cu Guvernul, sesizat de Executiv, în care camera parlamentară nu s-a apărat.

Citiți și: Sinecuri de sute de mii de lei pentru un secretar de stat din ministerul lui Ghinea

„Am văzut un punct de vedere trecut prin Comisia de constituţionalitate de la Senat legat de cum vede Senatul sesizarea făcută de Guvern pe conflictul de la CCR. Este prima dată când una din Camere spune că «da, am greşit». Este inacceptabil. Preşedinţii celor două Camere au atributul de a sesiza CCR în caz de conflict constituţional, tot ei trebuie să se şi apere, sunt liberi să-şi exprime punctul de vedere.

Noi pregătim un punct de vedere suplimentar la grup. Le cerem ambilor preşedinţi să aibă un punct de vedere propriu pentru apărarea acestei instituţii. Dincolo de faptul că sunt membri de partid, ambii preşedinţi reprezintă aceste instituţii - Senatul şi Camera Deputaţilor. Nu putem permite acestei noi alianţe toxice PNL - PSD să facă agenda Senatului şi practic să pună beţe în roate în continuare acestei moţiuni", a afirmat Moşteanu.

El a adăugat că judecătorii constituţionali trebuie să ia în considerare toate punctele de vedere.

„CCR va judeca faptele şi, din punctul nostru de vedere, faptele sunt foarte clare: deputaţii unei minorităţi nu pot fi împiedicaţi să depună o moţiune de cenzură. O moţiune de cenzură nu poate fi golită de conţinut, nu poate fi blocată.

Exact acesta este scopul unei moţiuni de cenzură: să se verifice din când în când dacă guvernul mai are susţinere parlamentară sau nu. Atât de simplu: se merge la vot, cine vrea să ţină Guvernul în picioare nu votează, cine vrea să-l dea jos votează", a menţionat Ionuț Moşteanu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Talibanii au găsit 6,5 mil. $ şi lingouri de aur în casa fostului prim-vicepreşedinte afgan

Comisia pentru constituţionalitate de la Senat a adoptat, marţi, un punct de vedere favorabil premierului Florin Cîţu în privinţa sesizării CCR pe tema moţiunii de cenzură, 8 parlamentari PNL, PSD şi UDMR votând în susţinerea existenţei unui conflict constituţional, în timp ce cei 3 reprezentanţi ai USR şi AUR au votat împotrivă, a scris, pe Facebook, senatoarea USR PLUS Simona Spătaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te