USR anunță că atacă la CCR numirea lui Iordache și a lui Dircă în Consiliul Legislativ

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.10.2020 - 12:25
Dan Barna. Sursa: Facebook

USR va ataca la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache (PSD) și a lui George Dircă (USR) în Consiliul Legislativ, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege, a anunțat șeful USR, Dan Barna, pe contul de Facebook.

SHARE

„Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.

Ieri, USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache. USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers. Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile și colaboratorii lui fățisi sau ascunși. Nimic nu s-a schimbat și nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat și hotărât al pesedismului în toate formele lui și așa rămânem”, a scris Dan Barna, pe contul său de Facebook. 

Două scandaluri au loc în acest moment pe scena politică, după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ, unul în USR - unde senatoarea Florina Presadă l-a acuzat pe deputatul Silviu Dehelean că și-a însușit un proiect de lege privind modificarea legii de funcționare a Consiliului, și un al doilea, între PNL și USR, care se acuză reciproc de blat cu PSD. 

Citește și: Scandal în USR, pe Consiliul Legislativ: Presadă îl acuză pe Dehelean că i-a furat proiectul

Scandalul pe numirea lui Iordache continuă. Barna acuză PNL, Orban acuză USR

Cine l-a votat pe Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Pesedistul, 7 voturi de la PNL sau USR

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.