Toate femeile din viața lui Petre Daea sunt angajate la stat. Sau fac afaceri de milioane cu statul

DE Stelian Negrea | Actualizat: 23.08.2022 - 21:07
Luchia Camelia și Petre Daea FOTO: FB
Luchia Camelia și Petre Daea FOTO: FB

Ministrul agriculturii Petre Daea, a avut grijă de femeile din viața domniei sale care și-au găsit un rost în viață numai la stat sau în relația cu statul. Ba chiar au scăpat de anchete ale DNA

SHARE

Soția actuală, numită politic într-o funcție dintr-o instituție privată

Actuala soție a ministrului agriculturii, Petre Daea, 72 de ani, Luchian Camelia, 54 de ani, este șefa departamentului de resurse umane al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), una din cele mai importante instituții din agricultura românească a fost numită recent într-o sinecură grasă.

În mai 2022, Societatea Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA, deținută de trei bănci private de pe piața românească – Raiffeisen Bank SA, BCR SA și BRD Groupe Societe Generale SA – și-a numit noii reprezentanți ai Ministerului Agriculturii în Consiliul de Administrație pentru următorii patru ani. Instituția are încheiate convenții de lucru pentru garantarea creditelor cu 25 de bănci de pe piața românească. Unul din cei doi, aprobat cu voturile celor trei acționari este Luchian Camelia, actuala soția a ministrului agriculturii, Petre Daea.

Citește și: Ipoteză șocantă: Fata lui Alexandr Dughin a fost ucisă de FSB, la ordinul lui Vladimir Putin

Nu a fost nici un vot împotrivă, toți acționarii celor trei bănci private au fost de acord să o numească pe soția ministrului agriculturii în boardul acestei companii care are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare și emiterea de garanții, inclusiv pe seama fondurilor publice.

Citește și: Dosarul lui Petre Daea - Activistul de nota 10 al lui Ceaușescu

 

Aceste fonduri sunt puse la dispoziție, în principal, chiar de către Ministerul Agriculturii  condus acum de soțul Cameliei Luchian, pentru realizarea producției agricole și piscicole de către fermieri și procesatorii de produse agricole, a investițiilor în agricultură, acvacultură precum și implementarea proiectelor co-finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

Ulterior, la două luni distanță, imediat ce a fost reconfirmat pentru un nou mandat la șefia Ministerului Agriculturii, Daea a fost numit, la rândul său, într-o altă sinecură unde numirea e eminamente politică: membru în Consiliu de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCÎMM) SA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA este primul fond de garantare din România dedicat agriculturii fiind o instituție privată înființată în 1994 ca o societate comercială pe acțiuni, în urma negocierilor Comisiei Comunității Europene și Guvernul Romaniei. Fondul a  acordat peste 119.454 garanții în valoare de 11,32 miliarde lei aferente unor finanțări de 16,74 miliarde lei.  

Spre deosebire de fondul unde soția este membru, FNGCÎMM este deținut 100% de Ministerul Finanțelor Publice fiind gestionarul unor programe extrem de râvnite de antreprenori: IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Start Up Nation. Unele din aceste programe au fost în centrul unor scandaluri mediatice care au scos la iveală nereguli în derulare.  

Fosta firmă în proces cu Apele Române

Anterior căsătoriei cu Daea, Luchian Camelia, absolventă a Facultății de Industrie Alimentară și Tehnică Piscicolă din Galați, a fost implicată în afaceri cu pește cu fostul său soț. A deținut acțiuni la Pescaris 2003 SRL și o funcție de conducere la Cyprinus SA. Ambele dețineau domenii piscicole în județele Iași și Vaslui.

Pe rolul instanțelor de judecată există zeci de procese între fosta companie a actualei soții a lui Daea, Pescaris 2003 SRL, și Administrația Bazinală de Ape Prut Bârlad, subordonată Administrației Naționale Apele Române, în care aceasta din urmă cere închiderea afacerii fostei familii a lui Luchian Camelia pentru că nu și-a respectat obligațiile contractuale.

În compania, Cyprinus SA deținută doar de către stat, actuala soție a lui Daea, a fost președintele Consiliului de Administrație, poziție din care s-a retras în 2007. Și această companie a avut un sfârșit lipsit de glorie, fiind radiată la acest moment.

În tot acest timp, Luchian Camelia a fost, în perioada 2005-2010, chiar vicepreședintele și șef serviciu juridic al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (AMPA), director al Companiei Naționale de Administrare a Fondului Piscicol sau mai devreme inspector general la Inspecția Piscicolă București.

Traseul său profesional a cuprins chiar un an, 2009-2010, de director general al companiei Piscicultorul SA deținută de fiica cea mare a actualului ministru al agriculturii.  

Fiicele, sinecuri și afaceri de la stat. Și vizite la Moscova

Cele două fiice ale lui Petre Daea lucrează tot la stat sau în relația cu statul. Cu fiica cea mică a fost mai simplu: Budașcu Dana Florentina este angajată pe o funcție de specialist PR la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) instituție din subordinea Ministerului Agriculturii. Și ea, și soțul acesteia sunt absolvenți de științe agricole.

Fiica cea mare în schimb, Popescu Larisa Elena este om de afaceri, deținând 99% din acțiunile companiei Piscicultorul SA Dâmbovița care deține în concesiune patru bălți de pește dintre care cea mai mare este în Crevedia. Ceilați doi asociați din Piscicultorul SA sunt Popescu Ioan Alexandru și soția acestuia.

Popescu Alexandru este veriga lipsă dintre Daea și una dintre cele mai puternice grupări din PSD, cea a fraților Stănescu din județul Olt. Popescu Alexandru este asociat în compania To-Mak Group SRL cu Paul și Alexandru Stănescu, obiectul de activitate al acesteia fiind creșterea animalelor.

Atât Paul dar și Alexandru Stănescu au fost membri sau au deținut șefia Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților. Cei doi frați Stănescu au afaceri în agricultură, printre altele deținând prin intermediul lui Paul Alexandru Stănescu junior cooperativa Țara Mea care furnizează produse sub marcă proprie lanțului de supermarketul Kaufland deținut de germanii de la Schwarz.

În 2017, când Kaufland a lansat în parteneriat cu brandul Țara Mea un program național pentru susținerea cărnii de porc românești, ministrul agriculturii de atunci, Petre Daea, a participat la eveniment alături de președintele Comisiei pentru agricultură, Alexandru Stănescu.

Inițial Piscicultorul SA fusese luată în concesiune în 2003 de la Agenția Domeniilor Statului de către omul de afaceri Dimitrie Muscă care dăduse circa 80.000 Euro (2,88 miliarde lei vechi) pentru 99,65% din acțiuni către Agenția Domeniilor Statului. Omul de afaceri investise în cei trei ani cât a deținut ferma piscicolă alte 30.000 de Euro în modernizarea acesteia.

Ulterior, Muscă îi vinde, în 2006, fiicei lui Daea, care nu avea nici un fel de experiență în afaceri, tot pachetul de acțiuni pentru circa 43.000 Euro, adică jumătatea din suma pe care el o plătise cu trei ani în urmă statului român.  

Chiar înaintea vânzării, Muscă decide să facă o majorare a capitalului social al companiei cu circa 40.000 Euro urcând valoarea nominală a unei acțiuni la 2,5 lei pentru ca, în final, să le vândă la doar 0,91 lei/acțiune fiicei lui Daea.

La 12 ani după achiziția bălții de pește, Larisa Popescu decide să vândă una din bălți – amenajarea piscicolă Biulciurești – ale cărei active se află acum în proprietatea companiei Trei Busuioci SRL deținută de Ion Leancă.

În viața personală, fiica cea mare a lui Daea, își petrece vacanțele la Moscova și Sankt Petersburg de unde postează amintiri pe rețelele de socializare imagini.

Fosta soție a scăpat de un dosar al DNA

Fosta soție a lui Petre Daea, mama celor două fiice ale sale, a fost inculpată într-un dosar al DNA însă instanța de judecată a achitat-o.

În 2013, Daea Elena pe atunci inginer la Registrul Agricol la Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin şi membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, a fost trimisă în judecată de DNA pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Alături de mai mulți inculpați, fost soție a lui Daea l-a ajutat pe fostul primar al comunei Breznița-Ocol, din Mehedinți, Drăghici Dumitru, care era și președintele Comisiei Locale de Fond Funciar să-și atribuie un teren în de 2 hectare în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Dumitru nu avusese niciodată acel teren și nici nu-l moștenise pe care l-a vândut ulterior cu 1,1 milioane Euro.

Fosta soție a lui Daea fusese acuzată de procurorii DNA că, în calitate de membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, întocmise ilegal procesul-verbal de punere în posesie cu teren în suprafaţă de 0,87 hectare pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin.

Doi ani mai târziu, Drăghici a fost condamnat la 4 ani și șase luni cu executare, și obligat să restituie aproape 1 milion de Euro, însă soția lui Daea, alături de alte două femei din dosar, a fost achitată.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te