Tandemul Barna-Cioloș pentru prezidențiale, lansat oficial. Preda: am stabilit 4 lucruri importante

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.07.2019 - 13:47
Dan Barna va candida la președinție, iar Dacian Cioloș pentru funcția de premier. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Dan Barna este oficial candidatul comun al alianței dintre USR și PLUS pentru alegerile prezidențiale, au anunțat președinții celor două formațiuni duminică.

SHARE

Dacian Cioloș va viza postul de premier, dacă alianța obține viitoarea guvernare. „Este rezultatul pe care România îl aștepta. Eu voi ajunge în turul al doilea alături de președintele Klaus Iohannis, reprezentantul PNL. Este posibilitatea unei campanii pozitive despre viitor.

Obiectivul Alianței USR – PLUS este să câștige alegerile prezidențiale. Avem o relație foarte bună cu președintele. Pentru Romania va fi un semn de mare normalitate și însănătoșire să aibă opțiunea în turul doi între candidatul PNL și candidatul USR-PLUS”, a declarat Dan Barna.

Dacian Cioloș a menționat că românii vor o schimbare în mod structural, nu peticeli, pe ici pe colo”, declarând că PSD nu e o forță democratică, ci una de clan, care i-a luat ostici pe români.

„Românii aşteaptă ca lucrurile să se schimbe în ţara în mod fundamental şi structural, nu doar peticeli pe ici pe colo. Ceea ce se întâmplă şi se va întâmpla în lunile următoare va dovedi romanilor că mobilizarea pe care au arătat-o la europarlamentare şi la alegerile din ultimii trei ani de zile produce schimbări şi în politică din România.

Există şanse mari ca pentru prima dată în ultimii 15-20 ani să avem în turul doi al alegerilor prezidenţiale candidaţi care provin din forţe democratice, pentru că PSD-ul din păcate nu îl putem considera o forţă democratică, acolo e o forţă de clan unde grupuri de interese acţionează în comun şi au luat ostatici, menţinând zone de sărăcie. Lucrurile acestea trebuie să se termine în România", a declarat Dacian Cioloș.

Liderul PLUS a adăugat că s-a ajuns la un acord pentru stabilirea unei alianţe politice care să permită acestui partid și USR-ului să participe împreună la alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare.

Un acord de principiu va fi supus aprobării conducerilor celor două partide. Potrivit lui Cioloş, prin acest acord s-a mai convenit ca USR şi PLUS să aibă candidaţi comuni nu doar la alegerile prezidenţiale, ci și la cele locale şi parlamentare.

Pe de altă parte, fostul europarlamentar Cristian Preda, acum membru PLUS, participant la negocierile Alianței 2020, a scris duminică pe Facebook care sunt cele „patru lucruri importante” care au fost stabilite în negocierile dintre acest partid și USR.

Cooperarea dintre USR și PLUS la toate alegerile care vor urma, cu obiectivul de a le câștiga, candidați comuni la viitoarele scrutine, modul de alcătuire a listelor și conducerea bicefală a Alianței de către doi co-președinți: Dan Barna și Dacian Cioloș, sunt cele patru repere negociate.

Astfel, cele două partide și-au propus câștigarea celor mai multe mandate de primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni și câștigarea celor mai multe mandate de deputați și senatori în alegerile generale din 2020.

„E prima dată când avem în România o alianță care decide să participe la o serie de patru alegeri organizate în decurs de 20 de luni, incluzând aici și scrutinul european. E prima dată când o forță de centru, nu de stânga sau de dreapta, dorește să guverneze România”, a sublniat Cristian Preda.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -