Marșul Bucharest Pride se va desfășura pe Calea Victoriei, pe 14 august

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.08.2021 - 15:16
Nicușor Dan a găsit o soluție de compromis cu comunitatea LGBTQ+ din București. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Primăria Capitalei a găsit o soluție de compromis astfel ca Marșul Bucharest Pride să poată avea loc pe Calea Victoriei.

SHARE

UPDATE:  Primăria Municipiului București și Asociația ACCEPT au ajuns la o înțelegere privind organizarea „Bucharest Pride” 2021    

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a aprobat astăzi organizarea de către Asociația ACCEPT a marșului „Bucharest Pride” 2021 pe Calea Victoriei, în data de 14 august, cu un număr maxim legal de 500 de persoane.  

De asemenea, reprezentanții Capitalei au solicitat Asociației ACCEPT ca, pe toată perioada desfășurării marșului, să respecte dispozițiile legale în vigoare, inclusiv cele privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2.  

Având în vedere faptul că organizarea a două evenimente, în același timp, poate genera riscuri de siguranță conform organelor de specialitate, dar și contextul pandemic în care ne aflăm, proiectul „Străzi deschise” va fi suspendat sâmbătă, 14 august.

Începând de duminică, 15 august, acesta va fi reluat, în condiții normale de desfășurare.  

_______________________

Vineri, asociația Accept, care reprezintă comunitatea LGBTQ+ din România, a acuzat faptul că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride.

Asociația a cerut autorizație ca marșul să se desfășoare pe Calea Victorie, dar municipalitatea a propus ca acesta să aibă loc pe Bulevardul Kisellef. 

Organizația mai arăta că Primăria București a respins organizarea Marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei pe 14 august, în condițiile în care contra-manifestația anti LGBTI+ organizată de Noua Dreaptă a fost deja aprobată.

Anterior, Comisia de avizare a adunărilor public a transmis public că nu a aprobat manifestarea pe Calea Victoriei, pentru că acolo s-ar desfășura deja proiectul „Străzi deschise”. 

Citește și: Mihai Bendeac îl acuză pe Cătălin Măruță de hărțuire: „Te rog eu, băi, nu mă mai suna”

„Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți.

Menționăm că organizatorii Marșului Bucharest PRIDE au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații”, se arăta într-un comunicat al Comisiei.

Citește și: Accept îl acuză pe Nicușor Dan că boicotează parada Pride, a comunității LGBTQ+. Răspunsul Primăriei

Negocierile între cele două părți au continuat luni. Organizația Accept insistă pentru ca marșul să aibă loc pe Calea Victoriei.

Surse din cadrul Primăriei Capitalei au declarat pentru Newsweek România că primarul general Nicușor Dan a găsit, în cele din urmă, o soluție pentru a rezolva situația. 

Primarul a transmis Comisiei pentru avizarea adunărilor publice recomandarea Primăriei Capitalei ca solicitarea Accept să fie aprobată pentru data de 14 august, pe Calea Victoriei, așa cum era inițial. 

La Marșul Bucharest Pride nu vor putea participa decât maximum 500 de participanți, potrivit legii actuale. Mai mult, pe traseul Piața Victoriei - Calea Victoriei - Piața Universității, proiectul „Străzi Deschise” va fi suspendat pentru 14 august, urmând a fi reluat pe 15 august. 

Citește și: Din 29 mai, centrul Bucureștiului va deveni pietonal în weekend-uri

Proiectul „Străzi Deschise” presupune că străzile din centrul Bucureștiului vor fi deschise pentru pietoni și închise pentru mașini, pe durata weekend-urilor, de la Grădina Kiseleff la Dâmbovița și de la Grădina Icoanei la Grădina Cișmigiu

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te