Statele Unite ar putea lansa o acțiune militară de amploare împotriva Iranului în cazul în care negocierile nucleare în curs eșuează, a declarat secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, într-un interviu acordat duminică postului CBS, la doar o zi după o nouă rundă de discuții directe între Washington și Teheran.
SUA amenință Iranul. Washingtonul "va lovi puternic" Teheranul dacă negocierile nucleare eșuează
„Dacă nu putem rezolva problema la masa negocierilor, există alte opțiuni pentru a ne asigura că Iranul nu obține niciodată o bombă nucleară”, a afirmat Hegseth, potrivit Daily Mail.
Oficialul american a făcut trimitere la acțiunile recente din regiune, inclusiv la loviturile împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran, ca dovadă a capacității SUA de a interveni rapid și decisiv.
„Cu ceea ce facem împotriva (rebelilor) houthi și în regiune, ne-am arătat capacitatea de a lovi departe și foarte puternic (...) Nu vrem să ajungem în acel punct, dar dacă trebuie, o vom face pentru a împiedica Iranul să obțină bomba nucleară”, a declarat Hegseth.
Citește și: SUA și Iranul au început în Oman discuţiile cu privire la programul nuclear iranian
Declarațiile vin în contextul în care sâmbătă a avut loc o întâlnire diplomatică rară între Statele Unite și Iran, intermediată de Sultanatul Oman. Cele două țări nu mai au relații diplomatice oficiale din 1980.
Sursa foto: Profimedia images
Atât Washingtonul, cât și Teheranul au catalogat aceste discuții drept „foarte constructive”, iar o nouă rundă de negocieri este programată pentru sâmbăta viitoare.
De zeci de ani, statele occidentale – cu SUA în prim-plan – suspectează Iranul că urmărește să-și dezvolte un arsenal nuclear, în ciuda insistențelor regimului de la Teheran că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile.
Tensiunile au escaladat semnificativ după ce, în 2018, administrația Trump a decis retragerea unilaterală din acordul nuclear internațional cu Iranul, invocând lipsa unor clauze clare privind limitarea programului balistic iranian, considerat o amenințare directă la adresa Israelului.
Citește și: SUA pregătite să atace Iran. Scutul de la Deveselu, în alertă în fața represaliilor Teheranului
Ulterior, Donald Trump a încercat relansarea negocierilor, trimițând în martie o scrisoare oficială către Teheran, în speranța încheierii unui nou acord.
În paralel, fostul președinte american a amenințat cu lovituri militare în cazul eșecului diplomatic și a impus noi sancțiuni asupra industriei petroliere iraniene.