Călin Georgescu face Strategia Durabilă a României cu traducătorul și secretarul lui Ceaușescu

DE Stelian Negrea | Actualizat: 18.02.2025 - 07:49
Călin Georgescu face Strategia Durabilă a României cu traducătorul și secretarul lui Ceaușescu - Foto. INQUAM PHOTOS /Casian Mitu
Călin Georgescu face Strategia Durabilă a României cu traducătorul și secretarul lui Ceaușescu - Foto. INQUAM PHOTOS /Casian Mitu
Călin Georgescu face Strategia Durabilă a României cu traducătorul și secretarul lui Ceaușescu - Foto. INQUAM PHOTOS /Casian Mitu
Călin Georgescu face Strategia Durabilă a României cu traducătorul și secretarul lui Ceaușescu - Foto. INQUAM PHOTOS /Casian Mitu

Strategia dezvoltării durabile a României a fost, ani de zile, redactată de personaje sulfuroare din trecutul ceaușist. Traducătorul și secretarul personal al lui Ceaușescu, fostul lider comunist Mircea Malița și Călin Georgescu au compus strategii pompoase pentru România.

SHARE

În măruntaiele Palatului Victoria este ascuns unul din sutele departamente nevăzute ale guvernului.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este compus acum din 30 de nume sonore sau mai puțin cunoscute care, odată la câțiva ani, aruncă pe piață un document cu titlu impozant și gravissim: Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României (SNDD).

Călin Georgescu face Strategia Durabilă a României cu traducătorul și secretarul lui Ceaușescu

Pe cât de grav se dorește a fi, pe atât de nebăgat în seamă este.

Citește și: Călin Georgescu, lobby-istul PSD din epoca Petre Roman. Cum a sifonat 215.000$ din banii USAID

Departamentul este condus de fostul ministru Laszlo Borbely. Și-a păstrat acest statut.

La sfârșitul anului trecut, Marcel Ciolacu le-a prelungit mandatele celor 30 de membri ai Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD), care printre altele participă la elaborarea SNDD.

Vezi mai jos documentul prin care celor 30 de membri ai CCDD le-a fost prelungit mandatul de către premierul Marcel Ciolacu

Citește și: Călin Georgescu, promovat de șeful spionilor ruși la Moscova: Și România vrea teritorii din Ucraina

MO 2024 Marcel Ciolacu Le P... by Stelian Negrea

Printre cei 30 se numără Constantin Boștină, secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu, dar și Sergiu Celac, traducătorul personal din engleză și rusă al dictatorului comunist.

Acesta din urmă este mentorul candidatului independent pro rus la președinție, Călin Georgescu, carierele celor doi împletindu-se de-a lungul anilor. 

Mai mult, Celac alături de un alt membru al aceluiași comitet, Ionuț Purica, au preluat de la Georgescu pachetul companiei Emission Control SRL.

Vezi mai jos documentul din Monitorul Oficial privind asocierea dintre fostul traducător al lui Ceaușescu și Călin Georgescu.

Două strategii, doi oameni cheie: Sergiu Celac și Călin Georgescu

Guvernul României a lansat două strategii pentru dezvolare durabilă. Una în 2008, alta în 2018. 

Majoritatea covârșitoare a celor care a redactat cele două documente întinse pe sute de pagini este diferită. Cu mici excepții. Cruciale.

Sergiu Celac, fostul traducător al lui Ceaușescu, cel care l-a însoțit pe acesta în caleașca cu care dictatorul comunist a fost plimbat pe străzile Londrei de către Regina Elisabeta a II a în 1978, semnează ambele documente.

La loc de cinste. În fruntea listei realizatorilor ambelor strategii.

Viața lui Călin Georgescu, prelungită de guvern

În 2008, Celac a fost numărul doi în grupul de redactare, fiind editor. Pe primul loc era nimeni altul decât Călin Georgescu, coordonatorul întregii strategii.

Din diferitele comitete și comiții care au redactat prima strategie au mai făcut parte Mircea Malița, diplomatul și ministrul educației din perioada ceaușistă pe care Georgescu l-a prezentat în public ca mentor, dar și jurnalistul Moise Guran.

Vezi mai jos cine a făcut parte din Grupul de Redactare al Strategiei Naționale Durabile din 2008

Zece ani mai târziu, Sergiu Celac devine Coordonatorul Științific al unei noi Strategii de Dezvoltare Durabilă.

Numele lui Călin Georgescu nu mai apare nicăieri în noul document.

Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”

Vezi mai jos cine a făcut parte din Grupul de Redactare al Strategiei Naționale Durabile din 2018.

Un alt nume comun al celor două strategii a fost Vădineanu Angheluță. A făcut parte din grupul de redactare al primei strategii. Iar la cea de-a doua a fost unul din cei doi coordonatori științifici, alături de fostul traducător al lui Ceaușescu.

Angheluță este de peste 40 de ani profesor la Universitatea București în domeniul biologie, ecologie și dezvoltare durabilă. Este autorul unor cărți de dezvoltare durabilă și biodiversitate.

În timpul liber, Celac scrie cărți despre viitorul României după pandemie, iar Boștină scrie memoriile sale despre clipele petrecute lângă Ceaușescu.

Citește și: Călin Georgescu vrea izolaționalismul economic pe modelul Ceaușescu. Străinii, dați afară din țară

Colaboratorii lui Ceaușescu aleși pe bază de competențe, interviu și analiză de dosar

Într-un răspuns lung și întortocheat pentru Newsweek România, Laszlo Borbely ne descrie cadrul legal prin care sunt aleși membrii CCDD care întocmesc strategia durabilă: “Consiliu are rolul de a asigura contribuția și implicarea mediului academic, cercetării și societății civile în implementarea eficientă a Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDD 2030) precum de a susține și de a încuraja implementarea de bune practice relevante pentru România, precum și de a oferi expertiză și recomandări în sprijinul implementării și monitorizării strategiilor și politicilor naționale privind dezvoltarea durabilă ”.

Vezi mai jos răspunsul integral al Departamentului de Dezvoltare Durabilă pentru Newsweek România

CCDD este înființat în 2020, iar regulile sale de funcționare sunt făcute anul trecut.

Selecția membrilor săi s-a făcut prin concurs, analiza dosarului acestora și interviu, iar selecția s-a făcut doar pe bază de competențe: ” Selecția membrilor CCDD s-a realizat și se realizează exclusiv pe bază de competențe, pregătire profesională, expertiză științifică în domeniul ODD, neexistând procedural posibilitatea de a se formula propuneri. Numai candidații selectați ca urmare a îndeplinirii criteriilor de punctaj prevăzute în Procedura Operațională și care au promovat ambele etape de concurs, au devenit membri ai CCDD”.

Membrii CCDD nu sunt plătiți și își desfășoară activitatea în sediul Guvernului și în alte locații ale unor instituții de stat. Din 2021 până în prezent s-au reunit în 43 de ședințe și au întocmit câteva documente precum ”Dezvoltarea durabilă a României în context european, De la viziune la acțiune” și au participat la o serie de simpozioane interne și internaționale.

Cum au fost aleși traducătorul și secretarul personal al lui Ceaușescu să se ocupe de dezvoltarea durabilă a României?

Șeful Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, nu a reușit să ne lămurească asupra unei chestiuni fundamentale: cum au fost aleși în cadrul CCDD Sergiu Celac și Constantin Boștină, traducătorul și secretarul personal al lui Ceaușescu?

Citește și: România, pe harta roșie a lui Putin. Rolul lui Călin Georgescu, în planul Rusiei pentru noul URSS

La 35 de ani de la Revoluția din 1989.

”Condițiile de participare și înscriere în cadrul procedurii de selecție pentru alcătuirea componenței CCDD nu include obligativitatea depunerii de documente specifice care să ateste sau să informeze calitatea de colaborator al unui anumit regim politic, deoarece nu există o prevedere legală în acest sens referitoare la CCDD:

Domnul Sergiu Celac a fost editor și coautor al Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României în orizontul 2013-2020-2030, din 2008, având o contribuție semnificativă la definirea obiectivelor strategice naționale, alinierea acestora la standardele internaționale, precum și la elaborarea de politici publice menite să asigure dezvoltarea durabilă a României pe termen lung. De asemenea, a avut o contribuție importantă în elaborarea SNDDR 2030, având calitatea de coordonator științific al acesteia.

Domnul Constantin Boștină este președinte al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) și director al revistei Economistul, fiind un participant activ la activitatea patronatelor și implicarea acestora în politica economico-socială a țării. În această calitate, a reprezentat Asociația Oamenilor de Afaceri din România în activitatea Grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a României, precum și în Comisia care a definitivat Strategia de Dezvotare a României pe Termen Mediu, în vederea integrării în Uniunea Europeană.

Pentru informații suplimentare privind trecutul celor doi membri ai CCDD, vă recomandăm să vă adresați direct acestora”.

La final, Borbely ne-a precizat că independentul pro rus, Călin Georgescu nu a fost niciodată membru al CCDD, uitând să precizeze că Celac, autorul SNDD din 2018, a fost coautor și chiar subaltern al lui Georgescu la realizarea SNDD din 2008. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te