SRI avertizează asupra intensificării operațiunilor de dezinformare în mediul online, încă din prima zi de campanie electorală.
Rețele de conturi false, activitate coordonată și propagandă ostilă amenință ordinea constituțională și reziliența statului român.
SRI intervine în prima zi de campanie: conturi false, dezinformare și rețele coordonate online
Serviciul Român de Informații (SRI) atrage atenția, într-un comunicat transmis ca reacție la solicitările presei, asupra intensificării activităților de propagandă și dezinformare desfășurate în mediul online de actori ostili, cu scopul afectării ordinii constituționale și a rezilienței statului român.
Citește și Sorin Grindeanu, despre campania lui Nicușor Dan: A dat, din nou, startul la tumbele electorale
Potrivit SRI, instituția monitorizează constant starea de securitate la nivel național, acționând în limitele cadrului legal pentru a anticipa, preveni și contracara aceste amenințări.
Eforturile vizează, în principal, identificarea și analiza operațiunilor ostile desfășurate pe platformele sociale, prin rețele de conturi false, comportamente neautentice și campanii de manipulare a opiniei publice.
Citește și Crin Antonescu lansează un avertisment dur: ”Nu putem lăsa România pe mâna nebunilor!”
„Utilizarea unor rețele de conturi false, care acționează coordonat și, eventual, prin metode automatizate, este pusă în evidență de o serie de indicatori ai comportamentului online”, se arată în comunicat.
Printre acești indicatori se numără:
– activitate redusă urmată de postări repetate pe teme de propagandă;
– număr suspect de mare de urmăritori comparativ cu istoricul contului;
– activitate sincronizată, la ore neobișnuite, cu comentarii și aprecieri repetitive;
– denumiri similare ale conturilor, derivate dintr-un nume comun;
– tactici specifice platformei utilizate, menite să crească artificial audiența.
SRI precizează că aceste activități contravin nu doar legislației privind securitatea națională, ci și politicilor interne ale platformelor sociale.
Bază legală consolidată în fața amenințărilor hibride și cibernetice
Serviciul subliniază că are atribuții legale clare în domeniu, prevăzute încă din Legea nr. 14/1992, care reglementează activitatea sa privind culegerea și valorificarea de informații relevante pentru siguranța națională.
Mai mult, prin Legea nr. 58/2023, cadrul legal a fost actualizat recent pentru a include noi tipuri de amenințări hibride și cibernetice.
Astfel, potrivit modificărilor aduse Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională, sunt considerate amenințări acțiunile sau stările de fapt care afectează reziliența statului în fața riscurilor hibride și campaniile de propagandă sau dezinformare desfășurate în spațiul cibernetic, cu potențial de a afecta ordinea constituțională.
SRI anunță că își desfășoară activitatea în strânsă cooperare cu celelalte instituții competente, fără a menționa, în acest context, dacă s-au constatat recent campanii concrete care să fi vizat România.