Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,91 %
Marcel Ciolacu 19,18 %
99,84 %
Elena Lasconi 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Sporuri de computer și praf în Primăria Capitalei: consilier – 1.100 lei, director – 2.300 lei/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.10.2020 - 14:34
Primarul Gabriela Firea / Facebook
Primarul Gabriela Firea / Facebook

Deși Gabriela Firea a declarat primaria București în faliment, majoritatea covârșitoare a angajaților au primit sporuri uriașe pentru „condiții vătămătoare de muncă” chiar și în perioada pandemiei.

SHARE

„Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât primăria Capitalei și de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat… Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poți să îți asiguri funcționarea, activitatea curentă”, a declarat Gabriela Firea în iunie 2019.

În pofida acestei situații financiare dezastruoase, dezmățul pe bani publici a continuat pe tot parcursul anului trecut și nu a încetat nici măcar în timpul pandemiei de COVID. Potrivit documentelor care atestă valoarea „veniturilor salariale brute ale funcțiilor din cadrul primăriei București”, la data de 30 septembrie 2020, sporurile pentru condiții de muncă vătămătoare nici nu au dispărut, nici nu au fost diminuate.

Pericolul e maxim, sporurile sunt maximale

Pe lângă salarii, un număr de 352 de funcții din cadrul Primăriei București primesc sporuri pentru condiții de muncă vătămătoare. Acestea sunt între 300 de lei pentru un muncitor necalificat și 2.300 de lei pentru secretarul general, arhitectul șef sau directorul general din cadrul primăriei București.

Sporul pentru condiții vătămătoare a fost stabilit la 15% din salariul de bază. Este procentul maxim permis de lege, semn că și condițiile de la locul de muncă din primărie sunt considerate cele mai vătămătoare posibile.

Condiții vătămătoare la locul de muncă înseamnă, în Primăria București dar și în alte instituții ale statului român, unde salariile se plătesc din bani publici: expunerea la ecranul computerului, la germeni, la bacterii și la praf. Adică, ce trăiește orice angajat din România care muncește într-un birou.

Despre milioane de euro din bani publici plătite pentru boli închipuite citiți AICI.

Exemple de salarii și sporuri vătămătoare la Primăria București:

Director general / secretar general / arhitect șef / administrator public: salariu – 18.148 lei /  spor condiții vătămătoare – 2.319 lei.

Șef Birou: salariu -  13.073 lei /  spor condiții vătămătoare – 1.671 lei.

Auditor: salariu – 11.688 lei  /  spor condiții vătămătoare – 1.494 lei.

Expert: salariu – 10.613 lei /  spor condiții vătămătoare – 1.356 lei.

Referent / consilier personal/ director cabinet / inspector: salariu – 8.300/ 8.600 lei  /  spor condiții vătămătoare – 1.100 lei.

Secretar / dactilograf: salariu – 4.000 lei /  spor condiții vătămătoare – 500 lei.

Șef depozit: salariu – 4.200 lei /  spor condiții vătămătoare – 545 lei.

Portar, panzic, pompier: salariu – 3.200 – 4.000 lei  /  spor condiții vătămătoare – 420 / 520 lei.

 

NOTĂ: cu roșu am indicat coloana cu sporurile vătămătoare (cuantum / lună lei, brut)

Citește și: Șeful de la juridic din primăria București - salariu de 4.100 euro/lună

Ce zice legea

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Citește și: Nicușor îl demite pe arhitectul-șef care ia sporuri de 500 euro/lună
 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te