Senatul a decis că legea e în favoarea celor cărora comuniştii le-au preluat abuziv imobilele

DE Alexandru Pop | Actualizat: 16.05.2023 - 08:29
Foto: Pexels/Sora Shimazaki - imagine cu caracter ilustrativ

Senatul a adoptat amendamente, prin care se stabileşte că, dacă la un imobil nu se poate dovedi preluarea abuzivă de stat, în perioada comunistă, iar acesta se regăseşte sau s-a regăsit în patrimoniul statului, se prezumă că imobilul a fost preluat abuziv.

SHARE

Într-un amendament, se prevede că, "în procedura judecătorească, cuantumul despăgubirilor se va stabili prin raportare la grila notarială valabilă în anul anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti".

Legea, în favoarea deposedaţilor abuziv de comunişti

"Existenţa şi, după caz, întinderea dreptului de proprietate se prezumă a fi cea recunoscută în actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării abuzive, coroborat cu orice alte acte juridice care atestă deţinerea proprietăţii la momentul trecerii în proprietatea statului", se mai arată în forma adoptată de Senat a propunerii legislative, conform Agerpres.

Comisia juridică a eliminat, într-un alt amendament, articolul formulat în forma iniţială a proiectului de act normativ, care prevedea că "în cazul in care, nu a fost emisă o decizie de către Comisia Naţională sau decizia Comisiei Naţionale a fost atacată, evaluarea imobilelor pentru care se acorda despăgubiri se exprima în puncte şi se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent pronunţării hotărârii judecătoreşti".

Citeşte şi: România, condamnată de CEDO pentru legea restituirii bunurilor naţionalizate de regimul comunist

Plenul a introdus pe ordinea de zi de luni această propunere legislativă, după ce a respins solicitarea de retragere a acesteia din circuitul legislativ.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a afirmat că propunerea legislativă "a fost practic deturnată pentru a servi unui alt scop".

Liderul grupului PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că la propunerea legislativă s-a muncit foarte mult şi s-au formulat amendamente "care sunt aplicabile în domenii care ne interesează, cum ar fi Cartierul Justiţiei, prioritate a Guvernului".

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a acuzat USR că are "orgolii de proprietate intelectuală", fără să pună în prim-plan interesul general.

Citeşte şi: FOTO Dragnea, delir pe muzică de acordeon: NATO ne bagă în război, UE fură, firmele, naționalizate

Cine sunt deposedaţii abuziv

Cei deposedaţi abuziv sunt o categorie aparte de români. Ei sunt urmaşii unor foşti proprietari ale căror imobile au fost naţionalizate de statul român, după venirea comuniştilor, dar nu oricum: fără acte doveditoare, fără respectarea Legii Naţionalizării.

Este vorba despre Legea 119, din 11 iunie 1948, pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi.

Prin aceasta, statul român naționaliza toate resursele solului și subsolului, care nu se găseau în proprietatea sa, la data intrării în vigoare a Constituției Republicii Populare Române, din 1948.

Dispute politice

"Eu credeam că încercăm să găsim împreună soluţii pentru problemele care frământă societatea românească. (...) Am dezbătut nu ştiu câte şedinţe şi iniţiatorul nu a spus nimic că nu ar fi în regulă şi ne trezim, când avem raport de admitere, că vrea să retragă. (...)

Dacă ne trezim că muncim două luni şi, în plen, vii să retragi propunerea pentru că ai orgolii de proprietate intelectuală şi nu pui în prim plan interesul general, o să votăm în consecinţa data viitoare proiectele USR", a spus Cazanciuc.

Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te