Semnal de alarmă de la fostul șef SRI, Eduard Hellvig, despre consilierii personali: ”O hibă majoră”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.02.2024 - 20:38
Eduard Hellvig, fostul șef al SRI Foto: X Eduard Hellvig

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig a atras atenția asupra unui aspect ce-i privește pe consilierii personali ai politicienilor. El spune că aceștia ajung să își ”izoleze omul”, din dorința de a ”face curat în jurul șefului, pentru a umple cu sine spațiul rămas liber”.

SHARE

Forstul șef al SRI, Eduard Hellvig, vorbește, într-o postare pe X (Twiiter) despre consilierii personali ai politicienilor care de multe ori, în dorința de a ”face curat în jurul șefului, pentru a umple cu sine spațiul rămas liber, consilierii-cărți de vizită își izolează omul, îl taie de la izvoarele firești ale exercitării puterii”.

Semnal de alarmă de la fostul șef SRI, Eduard Hellvig, despre consilierii personali: ”O hibă majoră”

Eduard Helvig vorbește pe contul său de X (Twitter) despre ce înseamnă consilier personal și care este rolul său pe lângă politicieni.

”Pe mochetele puterii de la noi și din alte părți de lume își plimbă încruntat pașii o specie distinctă de curteni: consilierii personali. Specialiștii în toate, cunoscători în nimic. Cum și eu am fost inițiat în realitățile politicii din această postură acum vreo două decenii, vă invit să mă credeți, sunt specialist.

Citește și: Cum vede Eduard Hellvig luptele politice din România. ”Agitația de la noi pare o ceartă în autobuz”

 În zilele noastre, consilierii personali sunt și onorifici. Ei nu au nevoie de nicio simbrie pentru trudă; le este suficientă privirea mulțumită a șefului și SMS-ul de Crăciun. Consilierul personal își revarsă consiliile exclusiv din dragoste de țară și din dorința de a face ceva semnificativ alături de un om deosebit”, a schis Hellvig pe X.

 

 

 ”Sau de mai mulți, succesiv, dacă pe șefi îi mătură vreo demitere. În fond țara se iubește necondiționat, iar următorul șef este, la rândul său, ați ghicit, un om deosebit. Consilierul personal își dedică atenția și energia exclusiv liderului. Pe persoană fizică, doar de aceea se cheamă “personal”.

El nu este tulburat de context: de partid, de instituții, de sindicate, cu atât mai mult de funcționari. Prin natura însăși a misiei, Consilierul are misiunea cvasi-divină de a lustrui efigia șefului și nimic altceva. De a-i șopti eventual tainic cine e super și cine trebuie să mai dea o tură.

Citește și: Pe cine mizează la europarlamentare PNL. Ce se întâmplă cu Eduard Hellvig şi Emil Boc

Să-i inventeze pericole de care tot el să îl salveze oportun. Firul scurt al consilierilor personali are însă o hibă majoră. În strădania de a face curat în jurul șefului, pentru a umple cu sine spațiul rămas liber, consilierii-cărți de vizită își izolează omul, îl taie de la izvoarele firești ale exercitării puterii.

Își conservă aura de favorit al antecamerei, atragând priviri piezișe din partea luptătorilor de cursă lungă. Își pun deseori șeful în situația ingrată de a se scuza și de a repara stricăciuni. Și cel mai periculos, își împing cu delicatețe clientul către o agendă favorabilă doar lor. Din fericire, asta nu se întâmplă la noi, ci doar în alte părți de lume”, a mai arătat fostul șef al SRI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te