Președintele Consiliului Județean Neamț câștigă aproape cât șeful statului, deși locuitorii din județul său au printre cele mai mici venituri din țară.
Ionel Arsene obține lunar de peste trei ori mai mulți bani decât în 2016 deși viața oamenilor din regiune nu s-a îmbunătățit proporțional.
„Lista funcțiilor din cadrul Consiliului Județean Neamț aferente personalului plătit din fonduri publice la 31 martie 2020„” îl are lider pe președintele Consiliului Județean. Cu un salariu mare.
Ionel Arsene câștigă suma de 23.400 de lei, adică 4.870 de euro pe lună. La acest salariu s-a ajuns și pentru că Arsene și-a pus un bons de 25% pentru că a atras fonduri europene. Asta deși județul Neamț este unul dintre cele mai modeste în ceea ce privește atragerea fondurilor europene în exercițiu 2014 -2020 cu 753 milioane lei.
Spre comparație, Iași a atras 1,4 miliarde, Botoșani – 922 milioane, Bacău – un milliard, Dolj – 1,24 miliarde, Vâlcea – 1,16 miliarde.
Lista salariilor de la CJ Neamț arată niște venituri pentru angajați mult peste media națională
De trei ori mai mult ca acum 4 ani
Salariul lui Ionel Arsene, care se apropie de cel al șefului statului, (Arsene câștigă doar cu 1.000 de lei mai puțin) a crescut după ce legea salarizării unitare a intrat în vigoare la 1 iulie 2017.
Legea a dat mână liberă șefilor administrației locale în stabilirea salariilor angajaților din primării și consilii județene. Salariile angajațiilor din Consiliile Județene și primării au explodat.
În 2016, Arsene câștiga doar 5000 lei net. Salariul mediu din județul Neamț s-a situat constant în topul celor mai mici din județele României. În toamna anului trecut el era cu 21% mai mic decât media pe țară (aproape 2.100 de lei).
A făcut școala cu naveta
Pe Ionel Arsene nu îl recomandă nici școala pentru a administra acest județ. El a devenit specialist în agricultură și dezvoltare rurală la 35 de ani. A făcut facultatea la Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti deși era administratorul unei firme din Târgu Neamț.
În 2007, Ionel Arsene a terminat Universitatea de Științe Agronomice București - Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală. În timp ce își rupea coatele învățând agricultura la București, Arsene făcea afaceri la Târgu Neamț, unde administra o firmă și locuia.
Între cele două localități sunt 400 de kilometri, care se parcurg în 6 ore. Universitatea a scos la înaintare Regulamentul UE privind datele cu caracter personal și nu a dorit să ne spună cât de conștiincios era studentul Arsene Ionel.
Citește și: Ionel Arsene, șase ore cu trenul până la școală