Scandal la Radio România: un fost lider PSD recunoaște presiunile politice asupra jurnaliștilor

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.03.2019 - 11:09
Acuzațiile la adresa lui Georgică Severin se amplifică. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Deputatul Ioan Mocioalcă, care a trecut în decembrie de la PSD la Pro România, a declarat într-o înregistrare audio pentru Radio Reșița, că la nivelul județului se fac presiuni politice pentru schimbarea conducerii postului regional cu un jurnalist obedient.

SHARE

„Ştiu că anumite forţe politice de aici, din judeţ (n.r. Caraş-Severin), doresc schimbarea managerului de la Radio Reşiţa şi să aducă un jurnalist de cartier în fruntea unei instituţii prestigioase. Credeţi-mă că ştiu despre ce vorbesc! Acei oameni nu ştiu dacă s-au întors de la Bucureşti, dar zilele trecute erau acolo şi băteau pe la anumite uşi. Dacă se schimbă lucrurile, s-ar putea să nu mai am posibilitatea să vorbesc la Radio Reşiţa”, a precizat Ioan Mocioalcă. 

Declarația, difuzată de Radio Reșita, poate fi ascultată aici.

Afirmația deputatului vine în contextul în care, potrivit unor surse din cadrul Societății Române de Radiodifuziune (SRR), o „comisie de anchetă” trece prin țară, pentru a găsi probleme ce pot fi imputate actualilor directori ai stațiilor regionale, astfel încât aceștia să poată fi schimbați cu unii obedienți președintelui SRR Georgică Severin, la rândul său fost deputat PSD. 

„Folosindu-se de așa zise denunțuri, a creat o comisie internă care verifică toate documentele posturilor din SRR din 2016 și până în prezent, deși acestea au trecut testele riguroase ale Curții de Conturi. Comsia de cercetare, formată din câțiva fideli, apelează la forme agresive de control, după cum reiese dintr-un email trimis tuturor posturilor teritoriale. Iată unul dintre modurile de lucru ale lui Georgică Severin și ale fidelilor săi din această comisie”, au menționat surse pentru Newsweek România

Comisia de anchetă a fost la Târgu Mureș, Cluj, Reșița, Timișoara, iar acum se află Craiova.

Oda PSD din jurnal

 

Acuzațiile vin la o zi după ce Paginademedia.ro a scris că în jurnalul de luni, de la ora 22:00, de la Radio România Actualități, primele 8 știri au fost despre 8 miniștri ai Guvernului PSD, toate în cheie pozitivă.

În același timp, în jurnalul de vineri de la ora 22:00, protestul #șîeu s-a „bucurat” de doar două fraze. „Fraze din care a lipsit numele acțiunii – „România Vrea Autostrăzi”. Și aceste fraze au fost „dezamorsate” de continuarea știrii: „astăzi a început construcția unei noi autostrăzi”.

Citește și Radio România Actualități, odă pentru guvern: 8 știri cu 8 miniștri într-un singur jurnal

Mai mult, Alexandru Muraru, membru în Consiliul de Administrație al Radioului Public, solicită constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice dezechilibrul politic din partea editorială a instituției, în favoarea PSD.

Citește și Președintele radioului public, Georgică Severin, acuzat pentru deteriorarea echilibrului editorial

Decalogul abuzurilor din Radio-ul public

 

Grupul pentru Libertatea de Expresie în Societatea Română de Radiodifuziune, format din angajați ai instituției, a trimis Newsweek România o scrisoare în care reclamă, de asemenea: 

1.    Prăbușirea istorică a audiențelor postului public de radio. Nicicând, în ultimii 30 de ani, scăderea audienței SRR nu a fost mai dramatică.

2.    Pesedizarea programelor postului principal, Radio România Actualități, prin comanda managerului Dan Preda, fost coleg de liceu cu Georgică Severin și un simpatizant notoriu al PSD. Urmează doi ani electorali în care Liviu Dragnea va avea nevoie de Radio România care deține 40 la sută din piața Radio.

3.    Stabilirea celui mai mare salariu propriu din istoria Radio România, în valoare de 30.000 de lei.

4.    Intimidarea jurnalistilor prin amenințări indirecte și promovarea în funcții a celor apropiați care laudă PSD.

5.    Intimidarea managerilor prin comisii de control intern, care forțează legile și sunt puse să ancheteze cauze pentru care Curtea de Conturi și alte organisme ale statului s-au pronunțat în trecut.

6.    Cumpărarea unor membri ai Consiliului de Administrație.

7.    Interzicerea comunicării dintre CA și salariați.

8.    Obligarea SRR de a încheia parteneriate media cu Senatul României, Primării și Consilii Județene pentru a anihila complet spiritual critic al Radio România.

9.    Înființarea unui post la Brașov care să îi asigure următoarea campanie electorală de om care intenționează să revină în politică, un loc în care nu s-a remarcat decât prin traseism. Urmează înființarea unei subredacții la Tulcea, pentru a se pune la dispoziția baronilor PSD, în încercarea de a ajunge din nou pe vreo listă de candidați.

10. Cheltuirea deșănțată a banului public prin deplasări internationale fără predecent ca număr și cumpărarea de diplome personale prin participarea la cursuri de management la New York.

11. Interzicerea programelor despre Casa Regală a României, sub pretextul că România este republică. Georgică Severin este singurul reprezentant al presei care nu a participat la funeraliile Majestății Sale, Regele Mihai, uitând că Radio România a fost înființat sub regalitate.

Un alt abuz semnalat de Grupul pentru Libertatea de Expresie în Societatea Română de Radiodifuziune este interzicerea comunicării directe între salariați și membrii Consiliului de Administrație.

Newsweek România a încercat să îl contacteze telefonic pe Georgică Severin, pentru a lămuri aceste acuzații, dar fără succes deocamdată. Vom reveni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te